Uks tehakse lahti pool kaksteist ja pitsasid saab nii kaua, kuni tainast jätkub. Mina jõudsin Kaja pitsabaari poole kolme ajal ja mulle veel jätkus, aga peaaegu kohe pärast seda saigi see otsa. „Müüsin viimase,” hõikas telefoni teel tellimust vastu võtnud tütarlaps pitsamestritele ja keeras aknal rippuval sildil teise külje. Enam-vähem kolmeni seda jätkubki, mõni päev veidi kauemaks, mõnel aga paneb köök & baar uksed veelgi varem kinni, sain küsimise peale täiendavat informatsiooni.
Napilt kolm ja pool tundi avatud pitsabaar oma 500 kraadi sisse võtva pitsaahjuga mõjub külmast hanguvas Tallinnas otsekui paradiisimiraaž. Väike, vaid paarkümmend sööjat mahutav söögituba pakub võimalust istuda kas suure ühislaua taga või baaripukil. Sedapuhku on pukil isegi mõnusam kõõluda kui laua taha maanduda, saab teenindajaga juttu ajada ja oma silmaga uurida, mida imet need Kaja pitsameistrid teevad, et üks perifeerias asuv pitsakoht vaid mõne kuuga ohtralt kiitust ja kuulsust on kogunud.
Toit-jook: 8
Teenindus: 8
Interjöör: 10
Kokku: 26/30
Menüü on napp ja koosnebki tõepoolest ainult pitsadest: üheksa „püsipitsat”, lisaks veel paar päevapakkumist. Kirjas on ka kolm magusrooga: juustukook, laimikook ja panna cotta, aga ühtegi neist parajasti pakkuda ei olnud. Koogi asemel pakkus ettekandja popkorni, aga seda ma ei tahtnud. Mitte et popkorn mulle ei maitseks, lihtsalt pakkumine oli ootamatu. Popkorn on aga Kajas ootamatult oluline tegija, koduleheküljel tutvustab Kaja end sõnadega „20 tooli, pizza ja popkornimasin”.
Pitsa oli mõnusalt pehme, mahlakas ja lõhnav: värske ehtsatest tomatitest tehtud kaste, ohtralt mahlakat juustu ja kvaliteetne prosciutto. Ehtsatest San Marzano tomatitest tehtud kaste ja parim Itaalia mozzarella, kinnitab kodulehekülg. Väikese uurimise järel saan teada, et San Marzano on ploomtomatite sort, mida Napolis kasutatakse sealse piirkondliku tähisega kaitstud ja UNESCO kultuuripärandi nimekirja võetud pitsa valmistamiseks.
Peakokk: Andrei Lesment Andrei Lesment, Igor Leesment Õle 33, Tallinn 660 1611 T–P 11.30 kuni tainast jätkub 5–8 eurot
Omanikud:
Aadress:
Telefon:
Avatud:
Põhiroogade hinnavahemik:
Tõmbab ka leigeid pitsasõpru
Ehtsad naapollased on ka pitsaahi ja tainas: ahju on ehitanud Napoli ahjumeister ja ka jahu tuleb otse Itaaliast – tegemist olla kuulsa Napoli perefirma Caputo spetsiaalse pitsajahuga. Enne kui tainas pitsaks saab, peab ta 30 tundi hapnema ja puunõudes kerkima – täpselt samal moel kui Itaalias.
Kahetsusega pean tunnistama, et eriline pitsasõber ma ei ole, küll aga olen Itaaliasse sattudes nautinud populaarsete pitsakohtade erilist atmosfääri ja ikka ja jälle imestanud, mis vägi see on, mis tihkelt pitsakohtasid täis linnas inimesi mõnda kohta hulganisti kokku tõmbab, teised aga pooltühjaks jätab. Mulle tundub, et Kajas on seda tabamatut tabatud ja loodud mõnusalt lahe õhustik, mis meelitab tagasi isegi siis, kui pitsast eriti ei hooli.
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018
Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018
Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018
Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017
Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017