Autor: Heidi Vihma • 10. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Augustis valitseb vaim kõhu üle

Foto: Raul Mee
Kellele meeldib Must Puudel, sellele meeldib ka August, mis justkui Puudli noorem ja väiksem vend. Ja nagu Puudlis, tunduvad ka Augustis koha vaim, seltskond ja joogid olevat olulisemad kui lihtlabane kõhu täitmine.

Must Puudel ja August ongi sugulased ehk samade omanike loodud, kinnitas kelner. Koha erilisest vaimust sain aimu, kui juhtusin - küll tahtmatult, kuid siiski paratamatult, sest lauad on Augustis tihedalt üksteise kõrvale pakitud - osa saama naaberlaudkondade vestlusest. Ühes arutasid noored mehed Thomas Manni hiliseas avaldunud biseksuaalsuse üle, teises vahetasid noored naised infot, mis kirjastused on nende käsikirja tagasi lükanud ja kus on vastu võetud. "Millised teemad!" imestasin, suurem osa kohvikutes-restoranides juhuslikult nopitud vestluskatkeid puudutab ju raha ja äri, reklaami või meediasuhteid.

Foto: Raul Mee

Alles siis, kui kõrvallaua noormehed hakkasid üksteise järel oma luuletusi külastajatele ette lugema, sain aru, et pole sattunud mitte ainult erilisse kohta, vaid ka erilisse seltskonda ja erilisele sündmusele - oli alanud luuleõhtu, kus võisid üles astuda kõik. Tundsin ootamatust vaimuilmingust suurt rõõmu, pealegi sobis värske luule tofu juurde palju paremini kui salat, mida nimetati küll samuti värskeks, mis aga seda teps ei olnud. Eriti hea klapp oli värssidel aga mandlipiimaga valmistatud kurkumi-latte ja toor-veganmaiusega.

Toit-jook: 7

Teenindus: 5

Interjöör: 5

Kokku: 17/30

Foto: Raul Mee

Korralik veganmenüü

Taolist toidu vürtsitamist luulega tuleb aga isegi Augustis harva ette, nii et enamasti peab toit-jook toime tulema ilma vaimu abita. Menüü tugev külg on veganroogade olemasolu. Nende lillkapsasteik peedipüree, Hoisin-kastme ja paksoiga ning tofuvardad pähklikastme ja salatiga võiksid - küll pisut parema tehnilise teostuse korral - rikastada igasuguse söögikoha toiduvalikut. Ainult tooraine suhtes peaks peakokk olema nõudlikum. Tofuvardad olid küll kenasti maitsestatud ja pähklikaste andis maitsele lisa, kuid värskeks nimetatud salat koosnes suurelt jaolt punasest kapsast, mille värskus allpool igasugust arvestust. Ka serveeringu peaks läbi mõtlema - kastmekausike sõitis supitaldriku servalt kohe salati sekka, kuhu tal mitte ei peaks asja olema.

Kinnitust kõhutäitmise teisejärgulisest positsioonist Augustis annab ka Facebook, kus kirjas küll üritused, mis kohvikus toimumas, kuid toiduinfona ripub ikka veel üleval aprillikuu alguses toimunud Tallinn Music Weeki erimenüü.

Koha vaimule vastavalt on Augusti teenindus pigem nooruslikult hoogne kui professionaalne, kuid selle üle oleks taolises boheemlikus kohas patt kurta. Kui Pegasus tõstab tiibu ja voolab mõnus märjuke, oleks ülimalt väiklane viriseda lauale jäetud tühjade nõude või määrdunud kohvikumööbli üle. Kelle ilumeelega määrdunudvalged baarilauad ja kahhelplaadid kokku ei sobi, need ärgu Augustit külastagugi. Tulevad need, kes oskavad lugu pidada erilisest seltskonnast, luulest ja muusikast, veinist ja kokteilidest, kurkumi-latte'st, kombucha'st ja matcha-teest.

Peakokk: Kadi Meriluht

Omanik: Margit Udikas-Susi

Aadress: Väike-Karja 5, Tallinn

Telefon: 508 6022

Avatud: E-N 9-23, R 9-2, L 11-2, P 11-21

Põhiroogade hinnavahemik: 9,50-14 eurot

www.kohvikaugust.ee

www.facebook.com/kohvikaugust

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

ORE, Olevimägi 9, Tallinn, aprill 2018

Rukis, Viru 11, Tallinn, aprill 2018

TAR TAR köök+baar, Narva nt 7, Tallinn, märts 2018

Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018

Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700