1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Office workers on business training
Foto: Fabrice Michaudeau

5 viga, mida praktika käigus vältida

Edukas praktika võib päädida tööpakkumise ja kasulike kontaktidega, samas kui looderdava ja passiivse praktikandi ees võib tulevikus nii mõnigi uks sulguda. Sestap on tähtis endast praktikal hea märk maha jätta.

Praktikakogemus on täpselt nii kasulik ja huvitav, kui palju oled valmis sellesse ise panustama. Et tulemus vastaks nii sinu kui tööandja ootustele, toob Eesti Tööandjate Keskliidus parimate praktikantide konkurssi „Praktik Cum Laude“ vedav Anneli Entson välja viis olulist viga, mida tuleks tööpraktikal olles vältida.

Sa oled passiivne

Üks suurimaid vigu, mida praktikandid võivad teha, on loid suhtumine oma ülesannetesse ja kolleegidesse. „Ära karda oma ideid välja käia ning paku paberivirna alla mattunud kolleegidele abi. Tähelepanelikkus ja säravad silmad ei jää teistele märkamata, vaid kinnitavad, et panustad praktikasse täielikult ega tulnud vaid ainepunkte koguma,“ sõnas Tööandjate Keskliidu haridusnõunik. Tema sõnul on nii võimalik saada ka järjest vastutusrikkamaid ja huvitavamaid ülesandeid – tööandja on veendunud, et praktikant on nendeks valmis.

Sa ei küsi tagasisidet

Tagasiside küsimine on oluline nii isikliku tööalase arengu mõttes ja annab ka tööandjale signaali, et oled huvitatud sellest, mida edaspidi paremini või teistmoodi teha, kuidas ettevõttele kasulikum olla. „Ainult omapäi tegutsedes võib oluline märkamata jääda – võib-olla oled mõnest ülesandest hoopis valesti aru saanud ja pead sellega siis uuesti alustama. Pikaajalise kogemuse ja praktiliste teadmistega kolleegidelt saad hindamatu väärtusega nõu, kui vaid seda küsid,“ tõdes Entson.

Sa ei võta praktikat tõsiselt

Parimate praktikantide konkursi projektijuhi sõnul tuleks praktikat võtta tööna. „Ole alati professionaalne ja täida oma ülesandeid kohusetundlikult ning täpselt. Ära hiline, jälgi oma riietust, käitumist ja kõnepruuki, et kolleegidele ainult heas mõttes silma jääda,“ soovitas ta.

Sa valid praktikakoha palganumbrist lähtudes

Kuigi töö eest tasu saamine võib tunduda igati õigustatud nõudmine, tuleb meeles pidada, et hästi korraldatud praktika on pigem põhjalik praktiline koolitusprogramm kui lihtsalt puhkusel olevate töötajate asendamine. „Praktikakoha valikul lähtu eelkõige sellest, kuidas kogemus sind erialaselt arendaks, mitte rahasummast lepingul või selle puudumisest,“ soovitas Anneli Entson. Tema sõnul on praktika suurepärane võimalus oma teadmisi päriselus rakendada, näha, kuidas tegelikult töö käib ning proovida, millised tööülesanded sulle kõige meelepärasemad on.

Sa annad kohe alla

Praktikal olles on loomulik ennast vahel ebakindlana tunda, aga sellest ei tohiks lasta ennast heidutada. „Praktika on õppimise koht ja seda teavad ka sinu juhendaja ja kolleegid. Kui oled endast parima andnud, oled igal juhul saanud väärt kogemuse isegi siis, kui praktika ei täida kõiki ootusi või kui suhted kolleegidega jäävad pigem jahedaks. Pealegi on parem teha vigu õppustel kui lahingus,“ tõdes Entson.

Tööandjad: kõige olulisem on kaasa mõtlemine

Annika Oruaas, DPD personali- ja CSR juht

Kõige paremad praktikandid on need, kes mõtlevad lahtise peaga kaasa ja on valmis igal pool käed külge lööma. Reeglina me leiame oma majas asjalikele praktikantidele alati ka püsiva töökoha, kuna DPDs käib värbamine ennekõike väärtuste järgi. Meie peamine väärtus on „teeme ära!“ suhtumine – praktikant, kes tuleb meie juurde ainult kooli jaoks „linnukest“ kirja saama, pikalt püsima ei jää.

Urmas Lehtsalu, Mereranna Põllumajandusühistu juhatuse liige

Meie eeldame, et praktikale tulijal on huvi ja eesmärgid, et ta soovib läbi praktilise tegevuse juurde õppida. Ta teab, mida sooviks näha ning läbi katsetada ja kogeda. Kui tekib olukordi, millest praktikant täpselt aru ei saanud, siis ta peab julgema ise infot otsida, teooriat uurida ja selgitada enda nägemust, kõrvutades seda juhendaja seisukohtadega selles küsimuses. Väga oluline on kokkulepetest ja tähtaegadest kinnipidamine ning kogu praktikaprotsessi analüüsimine ja reflekteerimine koos juhendajaga. Nii saavad paljud olukorrad lahti mõtestatud ning sellest õpib tegelikult nii praktikant kui ka juhendaja. Hea, aus ja vahetu suhtlemine loob koostöö mitte ainult tänasele praktikandile, vaid sillutab tee ka tulevastele praktikantidele.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700