Autor: Keit Ausner • 11. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: erakogu

200 km jalgsi, kaasas ainult seljakott - kogemuskoolitus Camino de Santiago radadel

Rändamine on vanem kui töö ja sõjad. Enne igasuguste efektiivsusmudelite ja juhtimisstrateegiate tekkimist rändasid suured juhid oma inimestega lihtsalt mööda maailma ringi. Rändamises on midagi maagilist, sest teel olles ei oma minevik tähtsust ja tulevik on umbmäärane – kogetakse seda, mis päriselt tähendab hetkes elamine.

Koolitaja ja treener Aira Tammemäe on juba 12 aastat viinud juhte Camino de Santiago palverännaku radadele, et panna proovile nende juhiomadused ja õpetada neid kasutama oma sisemisi jõuallikaid ning veelgi paremini mõistma ennast ja neid, kellega koos me töötame ja elame. See rännakukoolitus pakub eelkõige õppimist kogemise kaudu ning nõuab paljudelt tõelist eneseületust. „Kui aeg ja ruum muutuvad, muutub kõik. Kaugelt vaadates tunduvad meie elud teistsugused, sest kauguse suurenedes laieneb ka vaatenurk. Oleme harjunud nägema oma elus väga kitsast vaadet, see rännak avardab vaatenurki ja võimaldab näha oma elu seni nägemata külgi,“ ütleb Aira.

13. detsembril toimub Camino de Santaigo juhtimiskoolitust tutvustav hommikukohvi. Üritus on kõikidele tasuta, kuid eelregistreerimine on vajalik. Rohkem infot vaata SIIT!

Jalgsi, kaasas ainult seljakott, läbitakse 10 päevaga 200 km. Tee hakkab sellel olijaid läbi kogemuste õpetama. Mäkke üles minna on kergem, sest siht on selgelt silme ees. Tempo püsib ergas ja füüsiline väsimus ei ole ka veel kohale jõudnud. Aga kui oled lõpuks tipus ja pead hakkama laskuma, pole enam seda mõnusat tipuvallutamise tunnet. Võimust võtavad väsimus, tüdimus, seljakoti raskus annab tunda ning kõik kohad hakkavad valutama. Sellise kogemuse kaudu tekib väga selge seos – ettevõtte arengus on samad etapid. Kui siht on silme ees, läheb kogu ettevõte rõõmuga edasi. Kui aga pole vallutust väärivat eesmärki, hakkavad äkitselt erinevad valupunktid endast märku andma. Terve rännakukoolitus pakub kümneid analoogseid situatsioone ning elumuutvaid seoseid.

Aira Tammemäe Camino de Santiago rännakul.

Aira tõdeb, et sellist koolitust ei saaks kunagi teha Eestis. Kui tahame, et inimene läheks kõrvale oma traditsioonilistest mõttemustritest ja näeks suuremat pilti oma elust, on vaja ruuminihet. Põhja-Hispaaniasse minek on suurepärane võimalus tõsta inimene oma harjumuspärasest keskkonnast välja. Lisaks ruumi muutusele on sel kogemuskoolitusel väga tähtis roll ka kõndimisel. Nimelt on kõndimisel väga tugev mõju meie ajatajule ja sellel teekonnal hakkavad inimesed justkui ajas liikuma - samm ja sekund, samm ja sekund - iga samm muudab teel olijat ajast aina teadlikumaks.

„Inimene näeb elu liiga keeruliselt. Mingil põhjusel arvame, et edu, toimetulek, probleemide lahendamine või eesmärgistamine eeldavad tohutu hulga informatsiooni läbitöötamist ning sadade seoste otsimist. Santiago teel tähendab toimetulek lihtsalt füüsilist vastupidamist, edu tähendab järjekordse mäetipu vallutamist, probleemide lahendamine omakorda nii paduvihmas edasiliikumist kui öömaja leidmist. Siit annab palju õppida – eelkõige seda, kui lihtne elu tegelikult on ja kui keeruliseks me selle vahel mõtleme. Neil päevil saavad rasked küsimused lihtsaid vastuseid.“

See võib tunduda uskumatu, aga üheks suurimaks katsumuseks saab olema ühise tempo leidmine. Kui kõndimise tempo on kõigil erinev, siis kuidas ühiselt edasi liikuda? Taaskord tekivad paralleelid juhtimisega, sest grupp on nagu meeskond, mille iga liikme võimekus on erinev. Ühise keele leidmine on tõeline katsumus ja annab väärtuslikud õppetunnid kogu eluks. Aira ütleb, et inimesed õpivad teekonnal üsna kiiresti, et igasugusesse probleemi tuleb suhtuda rahulikult, sest homme on tõenäoliselt juba uus probleem.

Tänaseks on Camino de Santiago juhtimistreeningul käinud üle 150 Eesti juhi ja järgmine grupp võtab selle teekonna ette 2019. aasta maikuus. Rohkem vaata camino.aripaev.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700