Autor: Raamatupidaja.ee • 13. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida tulude deklareerimisest teadma pead

Lisaks uuenenud maksusüsteemile toob see aasta ka muutusi deklaratsiooni esitamise keskkonnas.
Kõik, mida sel aastal tulude deklareerimisest teadma pead
Foto: scanpix

1. Pane tähele: tähtsad kuupäevad

– Tulude deklareerimine algab 15. veebruaril

– Tagasimaksete tegemine algab 26. veebruaril

– Deklaratsiooni esitamise tähtaeg on 1. aprill

– Täiendavate maksete ja tagasimaksete tähtaeg on 1. juuli

– FIE-dele ning vara võõrandamise või välistulude korral on maksu tasumise ja tagastamise tähtaeg 1. oktoober

2. Kontrolli: kas sina oled üks neist, kes peab juurde maksma?

66 000 inimest on tulumaksuvaba miinimumi lubatust rohkem kasutanud ja peab seetõttu juurde maksma. Siit maksuameti lehelt saad aegsasti vaadata, kas sa oled üks neist.

3. Esitajaid on rohkem – ole kannatlik

Kuna maksusüsteemi muutuse tõttu jätsid paljud inimesed tulumaksuvaba miinimumi lubatud ulatuses kasutamata ning osad kasutasid seda rohkem kui piirmäär lubab, on sel aastal deklaratsiooni esitajaid rohkem. See tähendab ka, et esimestel päevadel võib koormus süsteemile suur olla. Maksuamet on lubanud vajadusel sisselogimist lühiajaliselt piirata, et teenus talumatult aeglaselt ei muutuks.

4. Paroolikaart enam ei tööta – vali alternatiiv

Kuna veebruarist ei tööta enam pankade paroolikaardid, siis ei saa nendega ka pangalingi kaudu maksuameti e-keskkonda sisse logida.

Kel on vaja pangast saata deklaratsioonile eluasemelaenu intresside andmed, siis arusaadavalt on senistel paroolikaardi kasutajatel ka internetipanka pääsemiseks vaja võtta kasutusele ID-kaart, mobiil-ID, Smart-ID või pin-kalkulaator.

5. Airbnb tulud lähevad kirja – mine tee linnuke

Esimest korda on Airbnb majutajatel võimalus (seaduse järgi kohustus) saata info teenitud tulude kaudu otse maksuametile. Selleks tuleb Airbnb keskkonnas vastav liigutus teha.

6. Eluasemelaenu info pead ise saatma – mine internetipanka

Selleks, et info eluasemelaenu intresside kohta eeltäidetud deklaratsioonile jõuaks, pead enne oma internetipangas vastavat nuppu vajutama. SEB-s saab seda teha 1. veebruarist, LHV on lubanud selle võimaluse avada veebruari esimese nädala lõpuks, Swedbankis avaneb see 15. veebruaril.

7. Pangahoiused maksustatakse – võta teadmiseks

Pangahoiustelt teenitud tulu on deklaratsioonile juba eeltäidetud ja tulumaks kinni peetud, nii et inimene ise midagi lisaks tegema ei pea.

8. Automaatne ülekandmine abikaasale – pane tähele

Kui ühel abikaasal tekivad kasutamata maksusoodustused, mida saab kaasale üle kanda, siis ilmub see info automaatselt.

Uuendused deklaratsiooni veebikeskkonnas

1. Täiendavad küsimused puuduvate tulude kohta

Maksuamet on kokku pannud rea täiendavaid küsimusi, mida automaatse riskianalüüsi alusel osadele inimestele kuvatakse. Seda siis, kui on kahtlus, et ollakse unustatud või tahtlikult jäetud deklareerimata näiteks üüritulu, või ollakse saanud ümbrikupalka.

2. Kõike saab teha mobiilis

Enne oli võimalik nutiseadmes kasutada ainult n-ö ühe kliki vaadet – kui inimene ei pidanud ega ise soovinud midagi eeltäidetud andmetele juurde deklareerida. Sellest aastast saab kogu tuludeklaratsiooni ära täita nutiseadmest.

3. Süsteem küsib ise lisadokumente

Kui oled näiteks deklareerinud koolituse, mille kohta maksuametile automaatselt pole vajalikku dokumenti laekunud, siis keskkond juhib sellele tähelepanu ja pakub võimalust vastav fail kohe üles laadida.

4. Ülevaatlikum kujundus, rohkem andmeid

Tuludeklaratsioon on saanud uue kujunduse, mis maksuameti teatel muudab sektsioonide vahel orienteerumise lihtsamaks, on ülevaatlikum ja sisaldab rohkem eeltäidetud andmeid.

Allikas: geenius.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700