Autor: Heidi Vihma • 1. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: teisipäeval ainult taimedega

Taimse Teisipäeva kampaaniast inspireeritult otsustasin seekord ka oma teisipäeva taimsena mööda saata. Valik langes Tallinna vanalinnas asuvale Vegan Inspiratsioonile.
Tallinna vanalinnas asuva Vegan Inspiratsiooni atmosfäär oli üpriski lummav.
Foto: Raul Mee

Ainult taimsele toorainele pühendunud söögikohti Tallinnas võib ühe käe sõrmedel üles lugeda. Maitsvaim ja põnevaim neist on Vegan Restoran V oma kirgliku peakoka Mikk Mägiga. Ka Kristiine linna­osa iseteeninduslik taimetoidusöökla­ Bliss on taimetoitlaste hulgas hinnatud söögi­koht nagu ka Vigri, Pirita purjespordi­keskuse väike kohvik, ainult viimane on praegu kinni, see töötab ainult soojal ajal. Peale nende on veel mõni väikesem koht, mis võib eluliselt vajalik olla küll taimetoitlastele, kuid omnivoorist gurmaani vaatepunktist erilist tähendust ei oma.

Olles taimetoitu pakkuvate söögikohtadega vaid juhuslikult tutvust teinud, pöördusin kõigepealt kodulehekülgede poole. Bliss lubab tervislikkust, värskust ning kiirust. Vegan Restoran V ei luba midagi, avaldab koduleheküljel vaid oma menüü, mis iseenesest on paljutõotav.

Hinnang

Toit-jook: 6

Teenindus: 6

Interjöör: 7

Kokku: 19/30

Lubadused vs. tegelikkus

Vegan Insipiratsioon on teistest lennukam, lubades ei midagi vähemat kui „imelisi vegan toiduelamusi”. Tõotatud elamustest kõige „imelisemaks” osutusid aga hoopiski poolikult komplekteeritud kaasaostueine ja üpriski jahe vastuvõtt.

Ometi polnud mitte kõik halvasti. Vastupidi, Inspiratsiooni atmosfäär oli üpriski lummav. Mahatma Gandhi ja Dalai laama mõtteterad koos esoteerilise kirjanduse ja seinu kaunistavate loodushoidliku sisuga kunstiteostega lõid väikesesse söögituppa erilise atmosfääri. Ainult teenindaja oli justkui teisest, kangest ja ametlikust maailmast, osavõtmatu ja ükskõikne.

Foto: Raul Mee

Menüü aga on tõeliselt loominguline. Lausa nii loominguline, et koduleheküljel lubatu tegelikkusega päris kokku ei kõla: üks lubab üht, teine teist. Maitsed olid nii ja naa. Olen alati imetlenud taimetoitlaste kastmeid, nii ka seekord, kui falafeli­salati parim osa oli hummuse ja maapähklivõi aioli. Falafelid olid kuivad ja kõvad ning jäid minust söömata, kuid see-eest oli kastet liigagi ohtralt.

Tänu kastmele ja ka kogusele osutus lihtne salat nii toitvaks, et pearoa palusin kaasa pakkida. Valitud roog nimega proteiinikauss lubas muu põneva hulgas köögivilja-läätsekotletti ja see saigi otsustavaks: hästi tehtud taimsed kotletid on minu lemmikud. Seda suurem oli pettumus, kui kodus karpi avades leidsin sealt küll kõik muu lubatu – nii juustuse brokkoli, seentega oad kui ka tofu-“muna”salati –, aga ei jälgegi ihaldatud kotletist.

Vegan Inspiratsioon

Aadress: Pagari 1 / Lai 44, Tallinn

Telefon: 5851 6232

Avatud: 9–22

Põhiroogade hinnavahemik: 7,90–11,90 eurot

Peakokk: Toomas Laigu

Omanik: Taimetoidurestoran Inspiratsioon OÜ

veganinspiratsioon.ee

Lisaks tavamenüüle on Vegan Inspiratsioonis ka päevapakkumised, ainult sellekohane silt on letil imepisike. Ka teenindaja ei näidanud üles huvi seda tutvustada ja minu küsimusele, kust saada infot pakutava kohta, pistis sõnagi lausumata menüü pihku. Väikest “päevaka” silti märkasin alles leti juurde magusat valima minnes.

Algajal on raske

Pean tunnistama, et päris kaua pole ennast üheski söögikohas nii abituna tundnud – algajal taimetoidulisel pole lihtne.­ Selleks, et Vegan Inspiratsioonis pakutavaga end kurssi viia, tuleb uurida nii Facebooki kui ka kodulehekülge.

Facebookis tutvustatakse päevapakkumisi ja antakse infot ka näiteks varajasema sulgemise kohta, aga samas ei leidnud ma sealt tavamenüüd. Koduleheküljel on menüü küll esitletud, kuid puuduvad päevapakku­mised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700