Autor: Heidi Vihma • 5. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: üks restoran, kaks asukohta

Rataskaevu 16 restoranil on läinud väga hästi. Nii hästi, et kõrvaltänavale tehti teine samasugune, nimeks Väike Rataskaevu 16. Väike Rataskaevu 16 ei asu ei Rataskaevu tänaval ega kanna ka numbrit 16, vaid selle leiab hoopiski Niguliste tänavalt majast number 6.
Väike Rataskaevu 16 on pisike restoran ja tavaliselt valitseb seal mõnus perekondlik meeleolu.

Lisaks omapärasele nimepoliitikale teeb mõlemad Rataskaevud eriliseks asjaolu, et maailma suurima veebiarvustuste internetilehekülje Tripadvisori arvates on tegemist Tallinna parimate restoranidega. Rataskaevu 16 on aastaid püsinud esimesel kohal, kohe tema järel tuleb Väike.

Menüü on mõlemas restoranis sama ja kuuldavasti jagatakse ka personali. Jagatakse ka külastajad: kui ühte enam ei mahu, saadetakse teise. Selle lühikese ajaga, mis mul kulus lõunatamiseks, tuli Suurest Väiksesse paar-kolm seltskonda.

Nii et kes on käinud Rataskaevu 16 restoranis, see oskab ette kujutada ka Väike Rataskaevu 16s pakutavat ja ka meeleolu. Samades ruumides ehk kahes väikses toas tegutses kunagi mõnus vinoteek Musi, millest hiljem sai restoran. Hubane on seal nüüdki, hubane ja kodune.

Mõnus atmosfäär

Väike Rataskaevu 16 on tõeliselt väike restoran, vaid kaks väheldast tuba. Lauad on tihkelt üksteise kõrval ja atmosfäär pigem lõunaitaalialik või hispaanialik kui kargelt ja vaoshoitult eestilik. Pühapäeva lõuna ajal valitses Väike Rataskaevus mõnus perekondlik meeleolu, paaril laudkonnal olid kaasas lapsed, laudade vahele oli mahutatud paar vankrit, tited istusid lastetoolides ja kui isu otsa sai või meel pahuraks läks, löödi kisa valla.

Väike Rataskaevu 16

Toit-jook: 9

Teenindus: 7

Interjöör: 9

Kokku: 25/30

Aadress: Niguliste 6, Tallinn

Telefon: 601 1311

Avatud: 12–23

Põhiroogade hinnavahemik: 8,80–19,70 eurot

Peakokk: Veiko Ojala

Omanik: Niguliste 6 OÜ

facebook.com/VaikeRataskaevu16/

Õhtusel ajal oli atmosfäär sulnim ja võimaldas ka romantilist kahekesi olekut. Ainult parajasti sattusid noored teenindajad vestlushoogu. Seekord sattusin istuma esimesse saali ja olin sunnitud osa saama noorte töötajate rõõmudest ja muredest. Kuulsin, kuidas nad tavatsevad oma sünnipäevi pidada, ja sain osa kahe maja, Suure ja Väikse Rataskaevu vahelistest naljadest. Jutt käis täiel häälel, nii et osa saime me kõik, kes juhtusid esimeses saalis istuma. Jutuhoos läks meelest aga laua koristamine ja magustoidu ajaks jäid lauale tühi pudel, klaas, leib ja leivataldrik.

Kahju, esimesel korral restorani külastades oli teenindus peaaegu suurepärane, jätkus tähelepanu nii toidule ja joogile kui ka külastajatele.

Imelised toidud

Toidud on Väike Rataskaevu 16s maitsvad, ka lihtsast toorainest osatakse teha põnevaid roogasid. Punapeedi püreesupp, mis mõnes versioonis võib olla igavast igavaim, on saanud särtsaka maitsestuse, mis teeb selle vägagi nauditavaks. Eriti koos kohapeal küpsetatud ja maltoosaga pruuniks ja karamelliseks muudetud saiaga. Meeldivaks üllatuseks oli mõõduka magususega dessert India pähkli kreemist, vaarikakastmest ja kompotiõuntest, mis kaunistuseks ja tekstuuri andmiseks üle puistatud röstitud toortatraga – korraga vegan, laktoosi- ja gluteenivaba.

Omaette väärtuseks on restorani esimesest saalist avanev vaade Niguliste kirikule. Kuigi akna alla on pargitud autod, varjab aknalaudadel lokkav rohelus nad enam-vähem täielikult ära.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700