Autor: Heidi Vihma • 22. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Restoran Tabula Rasa asub ühes majas St. Petersbourgi butiikhotelliga.
Foto: Raul Mee

Restoranitest: puhas leht St. Petersbourgi hotellis

Tabula Rasa restorani nimena mõjub ülimalt filosoofiliselt. Kas puhta lehe kujund võiks käia unelmate kliendi kohta, kes puhta lehena valla uutele meelelistele kogemustele? Või on selle all mõeldud pika ajalooga restorani uut algust?

Mõlemad võiksid sobida. Puhta lehena naudingutele pühenduv klient võiks olla iga restaurateur’i unistus. Vana väärikas maja on aga näinud nii mitmesuguse stiili ja tasemega restorane, et uutel ettevõtjatel oligi kõige mõttekam puhtalt lehelt alustada.

Mõned on näinud Brežnevit

Praegu on St. Petersbourg väike viietärnibutiikhotell, aga linna nooblimate öömajade hulka on see kuulunud aegade algusest saadik. Hoone ajalugu ulatub 14. sajandisse, hotelliks kohandati see aastal 1850. Kodulehekülje andmetel on tegemist kõige pikema ajalooga hotelliga mitte ainult Tallinnas, vaid terves Eestis.

Hinnang

Toit-jook: 8

Teenindus: 9

Interjöör: 9

Kokku: 26/30

Vanema põlvkonna jaoks on hotellile ja võib-olla ka restoranile jätnud omamoodi pitseri asjaolu, et nõukogude võimu ajal oli see nn nomenklatuuri hotell, mis võõrustas tollaseid tippfunktsionääre. Hotellis olevat ööbinud (ja küllap siis ka restoranis söönud) isegi NSV Liidu kauaaegne riigipea Leonid Brežnev.

Uue aastatuhande alguses püüdles tippude, sedapuhku gurmeemaailma omade poole restoran Nevski, kus mäletamist mööda oli Tallinna luksuslikem kaa­viarivalik. Päris pikalt kandis restoran Hermitage’i nime, kuid tollest ajast pole mul midagi head meelde jäänud.

Tabula Rasa aga tundub tõstvat vahepeal kiratsenud restorani taas ajaloolise hoonega sobivale väärikale tasemele, seekord aga pigem kvaliteedi kui tooraine hinnalisuse või erilisuse poolest. Kuigi tegemist on viietärnibutiikhotelliga hoonet jagava söögikohaga, jäävad hinnad pigem kesklinna keskmiste hulka. Loodetavasti toovad need tasapisi restorani ka rohkem rahvast, praegu oli see paari külastuse järgi hinnates pigem pooltühi.

Foto: Raul Mee

Taga tuntud tegijad

Tabula Rasa taga on tuntud tegijad: see on uus liige restoranigrupis, kuhu kuuluvad ka Aasia fusion’it pakkuv Tai Boh ja mõnusa ajaveetmiskohana rahva lemmikuks saanud Manna la Roosa. Erinevalt vanematest vendadest ei püüa Tabula Rasa interjööriga külastajaid rabada, vaid tundub panustavat heasse maitsesse ja klassikalisse restoraniteenindusse.

Menüü balansseerib osavalt restorani­ laiatarbekaupade ja loominguliste originaalroogade vahel. On ehtsat Eestit, nagu­ kilu röstleival ja siiatartar, aga on ka Prantsuse ja Itaalia köögist pärit roogasid.

Tabula Rasa

Aadress: Rataskaevu 7, Tallinn

Telefon: 628 6560

Avatud: E–L 12–23

Põhiroogade hinnavahemik: 12–21

Omanik: Dancing Paris OÜ

tabularasa.ee

Kui keegi küsiks minult nõu Tabula Rasa signatuurroa valimisel, soovitaksin ma kas Eesti talujuustudega bruchetta’t või jõhvikatega hanemaksavahtu. Või siis tuuraseljankat, mis küll ideelt veidi parem kui teostuselt, kuid traditsioonide kandjana igati omal kohal.

Nautisin nii värskete marjadega täiendatud gorgonzola-prociutto-salatit kui ka pearoaks valitud safranikastmes siia­fileed, eriti hästi maitses aga lõpetuseks söödud kamapavlova. Tegemist polnud klassikalise Pavlova koogiga, vaid pigem sellest inspireeritud magusroaga.

Veinivalik võiks olla suurem, kuid selle kompenseeris ettekandja oskus neid pakkuda ja asjatundlikult tutvustada. Kui välja arvata ingliskeelne tervitus, oli teenindus peaaegu et suurepärane. Ometigi meeldiks mulle väga, kui meie teenindajad julgeksid külastajaid tervitada inglise keele asemel meie omas keeles, pealegi on “tere” väga ilus ja lihtne sõna.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700