Autor: Sekretär.ee • 27. aprill 2019

Millised on erinevate rahvuste tervitamistavad?

Aegade jooksul on tervitamiskombed paljuski muutunud ja lihtsustunud. Soe käepigistus, mis alguse saanud ammustest aegadest, on jäänud ja jääb ka edaspidi kõige levinumaks tervitamisviisiks. Küll-aga on üle maailma tervitamiseks erinevaid kultuure tavasid, mida just rahvusvahelist äri ajades edukate suhete loomiseks teada ja tunda tasub.

Levinuim tervitamisviis on kätlemine

Kõige kindlam ja levinum tervitamisviis, mida ametlikus suhtlemises kasutatakse, on järgnev: tõuske püsti, vaadake silma, naeratage, öelge tutvustuseks oma nimi ja ulatage parem käsi.

Tänapäeval on kätlemine muutunud üheks kõige levinumaks tervitusviisiks üle maailma ja ületab oma populaarsuselt samuti kasutatava (põse või käe) suudluse ja kummardamise, rääkimata ninade teineteise vastu hõõrumisest, mis on kombeks näiteks eskimotel.

Ole tavadega kursis, et mitte teisi solvata

Eri kultuurite puhul tuleb end eelnevalt kurssi viia teise poole kommete ja tavadega, et mitte eksida ja teisest rahvusest inimesi solvata. Nii on oluline teada, et moslemi naised ja mehed ei puuduta ega suru kätt (kui just naine ei ole väga läänestunud), nii et mõistlik oleks lasta naisel alati esimesena kätt ulatada.

Jaapani kultuur välistab samuti tervitamisel puudutamise, kuid tänapäeval on jaapanlased läänemaailma inimeste pärast viisakalt kasutusele võtnud ka käesurumise rituaali. Et see on neile värske komme, ei tasu pahandada, kui nende käepigistus on äärmiselt lõtv ja pehme - see ei tähenda ebasiirust.

Enamiku Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna riikide kultuuridele on omane, et tervitamisel kummardatakse ja ulatatakse ka visiitkaart.

Tais asetavad inimesed tervitades mõlemad peopesad rinna kõrgusel kokku, kummardavad ja naeratavad - sellega näitavad nad üles suurt austust teise inimese vastu.

Allikas: ''Ärietikett'' (Anneli Joonas, Inno Joonas)

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700