Autor: Liina Laks • 14. oktoober 2019

Eesti puhkuseseadus on Euroopa kehvemate seas

Euroopa Liit nõuab, et inimesed saaksid puhata minimaalselt neli nädalat aastas, aga riigid on puhkuseküsimuse väga erinevalt lahendanud.
Puhjaka Pariisis. Prantsusmaa on nende Euroopa riikide seas, mis annab oma töötajatele kõige heldemalt puhkusepäevi.
Foto: SIPA/Scanpix

Eestis – nii nagu suuremas osas Ida-Euroopas – on täistööajaga töötajale ette nähtud 28 kalendripäeva ehk neli nädalat puhkust. Mida rohkem põhja ja lääne poole, seda paremaks tingimused lähevad. Näitame Euroopa kaardil, kus ja kui palju saab palgalist puhkust aastas.

Eestis kulutatakse ühenädalase puhkuse võtmiseks puhkusekontolt ära seitse päeva. Alla nädala tihtipeale puhkust korraga võtta ei saagi. Euroopa Komisjoni pressiesindaja Sara Soumillion nentis, et kuigi Euroopa Liit nõuab, et kõik töötavad kodanikud saaksid puhata aastas vähemalt neli nädalat, siis see, kuidas seda aega täpselt planeeritakse, sõltub riigist endast.

Selletõttu ongi välja kujunenud, et osades riikides saab võtta puhkusepäevi vastavalt vajadusele, Sloveenias jällegi peab puhkuse tükk olema vähemalt kaks nädalat korraga.

Läänelikust puhkusekorraldusest on Eesti veel kaugel. Kuigi osa ettevõtteid annab töötajatele lisapuhkusepäevi, siis enamjaolt kehtib ikka veel nelja nädala reegel. Soomes seevastu on tavapuhkus 30 päeva, sealjuures läheb laupäev tööpäevana arvesse, nii et kokkuvõttes saab sealne töötaja kohustuslikus korras viis nädalat palgalist puhkust, ametiühingulepingutest tulenevalt võib puhkusepäevade arv suureneda.

Väga hea olukord on töötajate jaoks Saksamaal ja Prantsusmaal – täistööajaga töötaja võib arvestada kuuenädalase puhkusega. Ametlikult on sealne puhkus 30 päeva, kusjuures arvesse lähevad ainult viis tööpäeva (välja arvatud kuuepäevase töönädala korral, kus regulatsioon näeb ette lisapuhkusepäevi). Ehk kui tahta võtta puhkus esmaspäevast järgmise nädala pühapäevani, kustutatakse puhkusekontolt kümme päeva, 20 jäävad varusse. Prantsusmaal võivad töötajad, kes otsustavad puhata muul ajal kui suvekuudel, saada veel puhkusepäevi lisaks. Erinevate lisaboonustega võib Prantsusmaal puhkus ületada oluliselt kuut nädalat.

Kuidas arvestada pühi?

Riikides on ka väga erinev suhtumine pühadesse: kui Eestis langeb nn punane püha nädalavahetusele, on see meie jaoks justkui kaduma läinud. Seda süsteemi kasutab enamik riike, aga on ka erandeid.

Näiteks Kosovos on sätestatud, et kui püha langeb nädalavahetusele, saab töötaja esmaspäeva vabaks. Kõige pühaderohkem riik Euroopas on muuseas Malta, kus on 14 tasustatud riigipüha.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700