10. november 2019

Isikuandmete töötlemise põhimõtted

Ükskõik millisel alusel isikuandmeid ka ei töödeldaks, tuleb alati järgida Isikuandmete kaitse seaduses (IKS) sätestatud nõudeid. Ka Töölepingu seadus (TLS) §41 lg 2 kordab üle, et tööandja peab tagama töötaja isikuandmete töötlemise vastavalt isikuandmete kaitse seadusele.
Foto: Shutterstock

Nende nõuete täitmine aitab vähendada töötaja põhiõiguste, eesmätt eraelu puutumatuse, riive intensiivsust.

Kõige olulisemad juhised isikuandmete töötlejale on esitatud IKS §-s 6:

- Seaduslikkuse põhimõte - isikuandmeid võib koguda vaid ausal ja seaduslikul teel. Seaduslikul teel tähendab muuhulgas seda, et töötlemine on lubatud vaid seaduses sätestatud alustel.

- Eesmärgikohasuse põhimõte - isikuandmeid võib koguda üksnes määratletud ja õiguspäraste eesmärkide saavutamiseks ning neid ei või töödelda viisikl, mis ei ole andmetöötluse eesmärkidega kooskõlas.

- Minimaalsuse põhimõte - isikuandmeid võib koguda vaid ulatuses, mis on määratletud eesmärkide saavutamiseks. Ulatuse all tuleb mõelda ka ajalist ulatust - töötlemine tuleb lõpetada ja andmed kustutada või viia isikustamata kujule kohe kui on täidetud eesmärgid, milleks nad koguti.

- Kasutuse piiramise põhimõte - isikuandmeid võib muudel eesmärkidel kasutada üksnes andmesubjekti nõusolekul või selleks pädeva organi loal.

- Andmete kvaliteedi põhimõte - isikuandmed peavad olema ajakohased, täielikud ning vajalikud seatud andmetöötluse eesmärgi saavutamiseks.

- Turvalisuse põhimõte - isikuandmete kaitseks tuleb rakendada turvameetmeid, et kaitsta neid tahtmatu või volitamata töötlemise, avalikuks tuleku või hävitamise eest. Seejuures tuleb töötaja andmeid kaitsta ka teiste kolleegide eest.

- Individuaalse osaluse põhimõte - andmesubjekti tuleb teavitada tema kohta kogutavatest andmetest, talle tuleb võimaldada juurdepääs tema kohta käivatele andmetele ja tal on õigus nõuda ebatäpsete või eksitavate andmete parandamist.

Allikas: Andmekaitse Inspektsioon

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700