Autor: Sekretär.ee • 23. november 2019

Millal korraldada šampanja või veiniga vastuvõtte?

Võimalusi, millist tüüpi sündmuseid korraldada, on lõputult. Järgnevalt vaatame, millised on levinumad etiketireeglid puhuks, kui tegemist on pokaali šampanja või veiniga vastuvõtuga.
Foto: Shutterstock

Kuigi tegelikkuses tõelist šampanjat taolistel vastuvõttudel tavaliselt ei pakuta, on šampanjavastuvõtt oma kauni nime pokaal šampanjat saanud juba ammu. Keegi ei pahanda, kui pakume lihtsamat ja taskukohasemat vahuveini. Loomulikult võib vastuvõttu nimetada ka pokaali vahuveiniga vastuvõtuks, aga olgem ausad - see ei kõla nii hästi.

Tõsiasi, et kõik šampanjad on ühtlasi ka vahuveinid, kuid kõik vahuveinid pole šampanjad, on tänapäeval ilmselt juba kõikidele tuntud. Õigus šampanja nimele on tõesti vaid Champagne'i piirkonnas valminud jookidel. Hautvilliersi kloostri munk Dom Perignon leiutas šampanja 17. sajandi lõpupoole ning mõtles välja ka spetsiaalse korgi. Kork sulges pudeli nii tihedalt kinni, et kihin jäi sisse. Kui Perignon hiljem pudeli avas, kutsus ta teisedki mungad vaatama: ''Tulge ruttu, mina joon tähti!''

Vahuveini tunti siiski šampanjast tunduvalt varem. Lõuna-Prantsusmaal hakati kasutama klaaspudeleid ja veinimeistrid märkasid, et villitud vein hakkab tihti pudelis taas käärima ning moodustab süsihapet.

Vahuveinid on maailmas väga armastatud ja levinud. Saksamaal kannavad vahuveinid nime sekt, Itaalias spumante, Hispaanias espumoso ja cava. Ülejäänud Prantsuse vahuveinid kannavad nime mousseux, sama kasutavad ka šveitslased. Venelased patustavad ja on aastaid oma vahuveine müünud peamiselt nime Sovetskoje Šampanskoje all.

Missuguse sündmuse puhul korraldada?

Pokaali šampanjaga vastuvõttu kasutatakse väga palju: büroode, koolide, näituste, festivalide jne avamisel, esitlustel, firma külaliste vastuvõtmise ning läbirääkimiste lõpetamise ja lepingute sõlmimise puhul. See on vastuvõtt, mida on võimalik hea tahtmise ja vajalike vahendite olemasolul ka ise ette valmistada.

Mis ajal korraldada?

Vastuvõtt kulgeb vabas vormis kella 12-15 vahel. Loomulikult võib vastavalt vajadusele kellaaega korrigeerida, kuid klassikaliselt valitakse nimetatud ajavahemik. Kuna tegemist on mitteametliku päevase vastuvõtuga, kestab see enamasti 1-1,5 tundi. Istumisvõimalust tavaliselt ei pakuta, kuid kui külaliste hulgas võib olla inimesi, kes seda vajavad, siis tuleb sellega arvestada. Kutseid taolistele vastuvõttudele üldjuhul ei saadeta, kuid erandid on alati lubatud.

Kus korraldada?

Vastuvõtu võib korraldada restoranis, büroos, galeriis, õppeasutuses, ametiasutuses, kodus, talveaias, terrassil, pargis või aias. Kohavalikul peaks silmas pidama järgmist: sündmuse pidulikkust ja ametlikkust, stiili, ruumide suurust ja üldist väljanägemist, toitlustamise mugavust, välipeo puhul ilmaolusid jne.

Mida pakkuda?

Üldjuhul ei kaeta pokaali šampanja vastuvõtul lauda, vaid kelnerid pakuvad jooke ja suupisteid kandikutelt. Samas võib katta ka fourchette- või kokteililaua ja paigutada kõik vajaminev sinna.

Menüü:

- soovi korral alkohol (tavaliselt šampanja, vahuvein, kokteil, vein; sõltuvalt maa tavadest võidakse pakkuda ka üks ring kangemat alkoholi - näiteks viskit), piirdutakse vaid ühe pokaaliga

- kindlasti alkoholivaba valik (mineraalvesi ja/või alkoholivabad kokteilid)

- väikesed soolased suupisted

- pähklid, mandlid

- kondiitritooted

- puuviljad

Mida selga panna?

Sobilik on päevane ametkondlik rõivastus: meestel ülikond, naistel kostüüm või pükskostüüm, kleit. Riietuse valik sõltub paljuski ka ürituse iseloomust ja kohast, alati võib korraldajate poole pöörduda ja täpsustada.

Allikas: Ärietikett (Anneli Joonas, Inno Joonas)

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700