6. detsember 2019

5 soovitust, et vältida pühadeaegset ülesöömist

Lähenevad jõulupidustused tähendavad paljude jaoks ebatervislikke toitumisvalikuid. Rasvased toidud ja liigselt kaloririkas menüü mõjutab negatiivselt nii tervist kui enesetunnet. Häid nippe targemate valikute tegemiseks jagab Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.

1. Vali menüü tehes tervislikke valikuid

Frititud ja rasvased snäkid on küll maitsvad, aga kaloririkkad. Parem täida oma jõululaud värskete puu- ja juurviljadega ning tasakaalustatud toitumise põhimõtetest lähtuvalt. Tervislik toidulaud ei tähenda igavat valikud, hoopis vastupidi! Tutvu Tervise Arengu Instituudi soovitustega SIIN.

2. Ära liialda toidukogustega

Kuigi peolaua taga võib olla end keeruline talitseda, tasub valikud läbi mõelda. Mida suuremad on toidukogused, seda raskem on kehal toitu seedida. Pea silmas, et ülemäära külluslik toiduvalik tekitab ettekujutuse, et tegemist on optimaalse ja sobiva kogusega. Kui valmistad toitu arvestades reaalseid söögikoguseid, siis väheneb ka oht ülesöömiseks. Hea nipp on kasutada väiksemaid taldrikuid, sest nii väheneb portsjoni suurus pea kolmandiku võrra. Esmalt vali tervislikumad ja vähem rasvased road.

3. Planeeri kogu päeva toidukordi teadlikult

Kui plaanis on suurem õhtusöök, ära jäta päevaseid toidukordi söömata, sest nii tekib oht õhtuseks ülesöömiseks. Süüa tuleb regulaarselt. Õhtused toidukogused peaksid olema päevastest väiksemad, muidu ei õnnestu saadud energiat enne uinumist ära kulutada. Oluline on leida aega ka liikumiseks. Tund aega aktiivset tegevust aitab kiirendada seedimisprotsessi ja varustab organismi hapnikuga. Magamise ja söömise vahele võiks jääda umbes kaks tundi.

4. Joo vett ning ära unusta, et ka joogid võivad olla kalorirohked

Mõnikord mõistab keha veepuudust valesti ning janu kustutamise asemel hoopis sööme. Pea meeles, et kui keha vajab vedelikku, on tarvis juua vett. Mahlad, limonaadid, kohv ega tee pole asenduseks sobilikud. Veejoomist saab meelepärasemaks muuta, kui lisada sellele sidrunit, värskeid marju või kurki. Alkohol ja kokteilid on kalori- ja suhkrurohked, tõstavad söögiisu ning aitavad omakorda kaasa ülesöömisele. Alkohol viib organismist vedelikku välja. Joo alati klaas vett iga klaasi alkohoolse joogi vahele. Nii jood ka alkoholi vähem.

5. Söö näljatunde pärast, mitte igavusest

Pea meeles, et sööma peab elus püsimiseks, mitte vastupidi. Söö siis, kui sul on näljatunne ning ära näksi igavusest. Näksides tarbid liigselt kaloreid ning kaob kontroll päevase söödud toidukoguse üle. Oluline on ka õigel ajal tunnetada, et kõht on täis ning enam pole tarvis süüa. Pane taldrikule piisav kogus sööki, et ei tekiks vajadust lisa tõstmiseks.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700