Autor: Sekretär.ee • 6. veebruar 2020

Näitleja Rita Rätsepp 10-aastasele minale: kallistaksin teda ja ütleksin, et ole ikka rõõmus maatüdruk

Rita Rätsepp on näitlejana paljudele tuttav teleseriaalist ''Pilvede all'', kuid igapäevaselt tegutseb ta ka psühholoogina. Rita esineb 13. aprillil toimuval SEKRETÄRIDE PÄEV 2020 konverentsil ‘’Amet kui kameeleon’’ ettekandega ‘’Kuidas märgata, ennetada stressi ja sellega hakkama saada?’’. Sekretär.ee viis Ritaga läbi intervjuu saamaks teada, millega Rita igapäevaselt tegeleb, miks on valinud tegelemiseks just psühholoogia, mida stress endast üldse kujutab ja mis on sellega seonduvalt suurimad probleemid.
Foto: Laura Strandberg

Millega Sa täna tegeled? Mis on Sind just psühholoogiani viinud ja kui kaua oled selles valdkonnas tegutsenud?

Minu põhitöö on toimetada psühholoogina oma eravastuvõtus ja erakliinikus - selleks on City tervisekliinik. Psühholoogina alustasin tööd 2007. aasta sügisel. Samuti viin läbi psühholoogia-alaseid koolitusi ja loenguid - peamised teemad on lastega seonduvad ja kuidas tulla toime oma mõtete ja emotsioonidega. Näitlejana alustasin ma tegelikult oma karjääri juba 1983. aastal ja tegutsen selles vallas tänase päevani - küll enam mitte teatris. Mõlema ameti juurde on viinud üks soov ja huvi - soov enda jaoks lahti mõtestada inimloomust ja aru saada erinevatest ajuloogikatest.

Kui oluline on Sinu arvates enda arendamine ja miks?

Absoluutselt vajalik. Iseenda parem tunnetamine ja maailma mõtestamine tuleb läbi uute teadmiste ja just seetõttu on oluline seista selle eest, et saaksid inimesena pidevalt uusi kogemusi.

Amet: Näitleja ja psühholoog

Õppinud: EMTA (TRK-Tallinna Riiklik Konservatooriumi Lavakunsti kateeder); PPE ( Professionaalse Psühholoogia Erakool); Audentese Ülikool; Akadeemia Nord

Rollid elus: Ema; Hea sõber; Mõtlev inimene; Oma tööd nautiv professionaal; Elu armastav naine

Loom: Tiiger

Tähtkuju: Vähk

Lemmik toit: Kõikvõimalikud juurikad ja salatid; erinevad hummused

Aastaaeg: Suvi

Stressi maandav tegevus: Golf; Sport ( jõusaal, käimine, matkamine); Toredad ettevõtmised; Hea film …..

Lugemissoovitus: Raamatud, mis räägivad inimeseks olemisest - ilukirjanduslikud, filosoofilised, teaduslikud. Freud, Tolle, Salinger, Dostojevski jne

Mida pead elus kõige tähtsamaks?

Ausust, usaldust ja armastust.

Kui saaksid teha midagi, mis kogu maailma tervikuna paremaks muudaks - mis see oleks?

Olla ise teadlikum inimene. Keskkonnateadlik, teadlik iseendast ja aidates inimestel mõista neid ennast.

Mis on Sinu kõige huvitavam või meeldejäävam töökogemus?

Neid on palju ja neist võiks pikalt kirjutada. Põnevad kogemused näitlejana või ka psühholoogina kabinetis inimestega töötades. Koolituste läbi viimine. Minu jaoks on see kõik pidevalt ja jätkuvalt tohutult huvitav.

Kui saaksid ajas tagasi minna ja soovitada midagi enda 10-aastasele minale - mis see oleks?

Ma mäletan päris hästi enda 10-aastast mina. Täna kallistaksin teda ja ütleksin, et ole ikka see rõõmus maatüdruk, kes tunneb huvi kõige vastu, armastab loodust ja oma kodu. Ja kui ka vahel oled kurb, siis tegelikult on kõik hästi!

Mis on Sinu senise elu suurim õppetund?

Ma arvan, et kogu mu elu on üks suur õppimine. Iga tund on õppetund, mõni suurem, mõni väiksem ja kõik kokku ongi üks suur õppetund.

Mis eristab Sinu arvates edukaid inimesi teistest?

Nad mõtlevad teistmoodi.

Mida SEKRETÄRIDE PÄEV 2020 konverentsi ettekandega osalejatele edasi soovid anda?

Loodan väga, et saan osalejatele edasi anda mõned vajalikud mõtted, kuidas saada endast teadlikumaks ja märgata protsesse enda sees. Mõned lihtsad nipid, kuidas igapäevaselt ennetada ja märgata tekkida võivat stressi ja kuidas stressi edukalt maandada.

SEKRETÄRIDE PÄEV 2020: ''Amet kui kameeleon'' konverents toimub 13. aprillil ajalooliselt kaunis Mustpeade majas Tallinna vanalinnas.

SOODUSHIND 179+km kehtib kuni 28. veebruarini.

Lisainfo ja registreerimine > SIIN

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700