Autor: Tööelu.ee • 26. veebruar 2020

Kui pikalt peab õppepuhkuse soovist ette teada andma?

Töö ja kool käivad tänapäeval tihti käsikäes ja riiklikult on hariduse omandajatel võimalik seaduses tulenevalt kasutada ka õppepuhkust. Kuidas aga sellise soovi puhul käituda ja mida on oluline jälgida?
Foto: Shutterstock

Lugeja küsib: Tegime ettevõttes puhkuse ajakava. Paar töötajat märkisid sinna ka õppepuhkuse. Tavaliselt oleme töötajad lubanud õppepuhkusele siis, kui neil on vaja, ehk mingeid etteteatamise aegu järginud ei ole. Nüüd aga oleme olukorras, kus meil on palju kevadel õppepuhkust kasutada soovijaid ja tuli juurde üks avaldus, kus inimene soovib ülehomsest õppepuhkusele jääda. Nii jääks meil kontor päris tühjaks ja see oleks keeruline olukord. Kas me võime nõuda, et ta teataks puhkusele jäämisest 14 päeva ette?

Vastab Greete Kaar, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Tööandja koostab puhkuse ajakava, kuhu märgib üldjuhul põhipuhkuse. Puhkuse ajakavasse on võimalik märkida ka muud puhkused (nt lapsepuhkus, õppepuhkus).

Kui konkreetse töötaja õppepuhkust ei ole puhkuse ajakavasse märgitud, on tal võimalik esitada tööandjale puhkuseavaldus koos õppeasutuse teatisega. Seaduse järgi peab töötaja puhkuse kasutamisest ette teatama vähemalt 14 kalendripäeva. Samas tuleb antud juhul vaadata ka pooltevahelist praktikat, mille kohaselt ei ole tööandja varem nõudnud, et töötaja puhkusele jäämisest 14 kalendripäeva ette teataks. Kohtupraktika kohaselt ei ole põhjendatud selline tööandja käitumine, kus ühel hetkel ta aktsepteerib (n-ö annab vaikiva nõusoleku) töötaja avaldust kasutada õppepuhkust varem kui 14 kalendripäeva möödudes ning järgmisel korral nõuab töötajalt etteteatamistähtaja järgimist.

Seega antud juhul oleks mõistlik töötajaga läbi rääkida ning saavutada kokkulepe, kas töötajal on võimalik õppepuhkust kasutada hiljem, nt 14 kalendripäeva pärast. Kui töötaja soovib õppepuhkust kasutada varem, ei saa tööandja nõuda 14 kalendripäevast etteteatamist, kuna pooltevaheline praktika on varasemalt olnud teistsugune.

Kui tööandja soovib kehtestada töötajale soodsamaid reegleid (nt märgib ajakavavälise puhkuse kasutamiseks lühema etteteatamise perioodi), siis oleks mõistlik see reguleerida töökorralduse reeglite või sisekorraeeskirjadega. Nii on mõlemale poolele selge, millistel tingimustel puhkuseavaldus esitada tuleb.

Allikas: Tööelu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700