6. aprill 2020

7 soovitust tervislikuks toitumiseks kodukontoris

Kuigi paljud meist on kodukontoritesse ümber kolinud, tuleb meeles pidada, et istuva töö puhul on väga oluline tervislik toitumine ja aktiivne liikumine. Hooletu suhtumine toob riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse, tekib diabeedi või rasvumise oht ning kolesteroolisisaldus võib suureneda. Häid soovitusi tervislikeks valikuteks kodustes töötingimustes jagab Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep.
Dr Simeonsi dieedi konsultant ja toitumisnõustaja Aire Kängsep
Foto: Dr Simeonsi dieet

● Söö alati hommikusööki

Varusta hommikul oma keha energiaga, et organismile hädavajalik tagada efektiivseks toimimiseks. Samuti annab see võimaluse kehakaalu kontrolli all hoida. Hommikusööki söömata jättes võib päeva jooksul keeruline olla isusid ja näljatunnet kontrollida.

● Võta söömiseks eraldi aeg

Koduses tööhoos võib toidupaus üldse ununeda. Planeeri päeva toidukorrad ette ja võta nende tegemiseks eraldi aeg. Oluline on söögipausi ajal tõesti töö tegevused lõpetada ning keskenduda toidule. E-kirju saates, telefonile vastates ning raporteid ja tekste lugedes avaneb soodus võimalus ülesöömiseks, kuna tähelepanu on mujal. Söö aeglaselt ja kiirustamata ning võta endale ette kindel portsjon, et vältida ülesöömist.

● Vali vahepalasid teadlikult

Hoiduge liialt sageli tarbimast kõrge energia-, rasva- või suhkrusisaldusega tooteid, nagu maiustused, saiakesed, koogid, majoneesi- ja hapukoorekastmega salatid, kartulikrõpsud või karastusjoogid. Neist saab küll palju energiat, kuid mitte vajalikke toitaineid (kiudaineid, vitamiine, mineraalaineid). Varu koju pigem värskeid puu- või köögivilju, mida toorelt vahepalana süüa või millest nt tervislik smuuti teha.

● Pane rõhku veetarbimisele

Energianappus ja unisus võivad olla põhjustatud vedelikupuudusest. Joo vett väikeste koguste kaupa kogu tööpäeva vältel, et tagada piisav veevarustatus organismis - see aitab ka isude tekkimise vastu. Mõõdukas koguses kohv on aktsepteeritav ja hoiab erksana, kuid üle 3-4 tassi kohvi või kõrge kofeiinisisaldusega tee tarbimisest päevas tasuks hoiduda. Vali väiksem tass ja loobu suhkru lisamisest nii väldid liigset kaloritarbimist.

● Eelista ise toidutegemist valmistoidule

Erinevate uuringute andmetel sisaldab kodus valmistatud toit vähem rasva, suhkrut, soola ja annab vähem energiat kui poest ostetud valmistoit. Toitumise plaani tegemisel lähtu tervisliku toitumise põhimõtetest ja taldrikureeglist. Jälgi portsjoni suurust, et mitte süüa rohkem kui tarvilik ning eelista salatit ning köögivilju tärkliserohketele toiduainetele nagu nt kartul.

● Jaota toit portsjoniteks

Üks viis nälga ennetada on jagada oma toit portsjoniteks. Selle asemel et süüa korraga ära tugev lõunaeine, sööge pool portsjonit lõuna ajal ja allesjääv pool kaks või kolm tundi hiljem.

● Liikumine on oluline

Virgutus tööpäeva kestel parandab tööviljakust ja toetab heaolutunnet ning tervist. Kanna hoolt, et tööpäeva jooksul annaksid kehale ka mitmel korral liikumisvõimalust, nt tee võimlemispaus.

Allikas: Dr Simeonsi dieedi blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700