Autor: Tiia Tiisler • 20. aprill 2020

Sekretäriõpe annab laia pagasi

Bürootöö õpilased õppekäigul majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse
Infospetsialist kui bürootöötaja tegeleb organisatsioonis bürootöö ladusa toimimise tagamise, klientide teenindamise ning dokumenditööga. Tema teadmised, oskused ja hoiakud mõjutavad ettevõtte mainet, sest tihti on just tema see, kes loob organisatsioonist esmamulje.

Bürootöötaja tööülesanded eeldavad head suhtlemisoskust ja võimet kiirelt, paindlikult ning korrektselt tegutseda. Peamisteks töödeks on info edastamine, telefonisuhtlus, dokumentide koostamine, andmesisestus ja ametikohtumiste teenindamine ning dokumentide arhiveerimine. Kaasaegne ettevõtlus vajab väga heade arvutioskustega spetsialiste, seetõttu õpetatakse sekretäridele ka infospetsialistide erinevaid digioskusi.

Bürootöö eriala on unikaalne, sest seda õpetatakse Eestis vaid Haapsalu Kutsehariduskeskuses ja Tartus. Eriala annab laialdased teadmised ettevõtluses toimetulemiseks, sest tööpostil pead muutuste ja situatsioonidega kiiresti kohanema, olema nagu kameeleon.

Infospetsialist/bürootöötaja erialale on võimalik õppima asuda pärast põhikooli lõpetamist 3aastasele kutsekeskharidusõppe õppekavale. Kutsekeskharidusõppe õppekaval õppides on erialatundidele lisaks ka üldharidusõpingud, mis annab lõpetajale lisaks väga headele erialaoskustele ka keskhariduse. Kutseõppe õpilastel on võimalus, nagu kõigil teistelgi, sooritada riigieksameid, kuid need ei ole õpilastele kohustuslikud.

Õppida võivad ka täiskasvanud. Õpe toimub aasta vältel tsükliõppena kaks korda kuus. Õppima saavad asuda kõik, kellel on põhiharidus (või lõpetamata põhihariduse korral vanus vähemalt 22 aastat) ning soovivad omandada või värskendada bürootööks vajalikke oskusi. Aasta jooksul õpitakse dokumenditööd, bürooteenindust, bürootöö haldust ning valikõpingutena on võimalik omandada põhitõdesid arhiivitööst ja fototöötlusest, asutuse kodulehe loomist ja haldamist, samuti algteadmisi raamatupidamisest ja paljust muust.

Õpe baseerub tugevalt digitaalseid vahendeid ja -lahendusi otsides. Palju kasutatakse vabavaralisi programme, mida saavad õppijad pärast kooli lõpetamist edasises (töö)elus hiljem ka kasutada. Õppetöös kasutame vabavaralisi programme ka dokumendihalduseks (Google Drive), infograafika loomiseks (Canva, Postermywall), temaatiliste õppemängude loomiseks (LearningApps, Wordwall), kodulehtede loomiseks (Weebly, Wordpress), lingikogude loomiseks ja ühistööks (Padlet) ja erinevate foto- ja videomaterjalide loomiseks on kasutusel programm Filmora9.

Erinevatel messidel ja üritustel on bürootöö õpilased just need, kes suhtlevad inimestega, räägivad ja tutvustavad erialasid ja ei ole harvad ka korrad, kus õpilastel fotokaamerad käes on, et kogu seda melu pildile püüda.

Bürootöö õpilased puutuvad tihti oma õpingutes kokku ka väliskülalistega ja -praktikantidega, kuna seeläbi saavad nad ennast oma suhtlemis- ja keeleoskuses proovile panna ja kogemuste pagasit suurendada. Tundide raames on nad pidanud külalistele koostama päevakava, korraldama transpordi, samuti sõlmima kokkuleppeid erinevate asutuste külastamiseks jpm.

Erialast õpet toetavad ka õppekäigud tuntud ettevõtetesse, nagu näiteks Büroomaailm, TransferWise, Coca-Cola, Rahandusministeerium, Maksu- ja Tolliamet jne.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700