Autor: Triin Paavo • 21. aprill 2020

Kõige olulisem eesmärkide püstitamisel

Foto: Yangfei Wu, Photobox/Panthermedia
Eesmärkide seadmisega on vähemal või rohkemal määral kokku puutunud pea iga inimene. Eriti aktiivselt tegeletakse sellega aasta alguses, kui kasutust leiavad lugematud tehnikad eesmärkide püstitamisel. Aga millest tuleneb tõsiasi, et pahatihti tuleb tagasi vaadates tõdeda, et eesmärgid ei ole täitunud? Siinkohal heidame pilgu 5-astmelisele mudelile, mis toob eesmärkide seadmises välja kõige olulisema.

Positiivselt sõnastatud

Positiivne kujutlus millestki motiveerib meeli rohkem kui negatiivne kujutlus. Lihtsam ja ka meeldivam on liikuda millegi suunas, mida soovid, kui eemale sellest, mida ei taha. Liiatigi ei ole aju võimeline negatiivset otseselt töötlema. Aju võtab kuulda eitust läbi positiivse tõlke. Seega kui ütled endale, et sa ei taha olla haige, siis paraku kinnistad ajus vaid sõnapaari „haige olema”. Selle asemel peaks mõttekäik olema sõnastatud positiivselt: „Ma tahan olla terve”. Seega eesmärk tasub alati sõnastada positiivselt ning kirjeldades olukorda, mida tahame saavutada.

SMART

Üks kõige levinum ja tuntum eesmärkide püstitamise mudel on SMART-mudel.

S – specific (täpne ja üksikasjalik). Vastab küsimustele: kes, miks, millal ja kuidas.

M – measurable (mõõdetav). Kuidas me teame, et muutus on toimunud?

A – attainable (saavutatav). Kas seda on võimalik kindlas ajavahemikus, etteantud vahenditega, eesseisvate takistuste kiuste saavutada?

R – realistic (reaalne ja saavutamist väärt). Miks ja kuidas on selle saavutamine oluline? Kas see läheb kokku ettevõtte suure visiooniga?

T – timeable (ajastatud ja käegakatsutav). Mis ajaks on eesmärk täidetud?

Suutes leida vastused kõikidele eelnevatele küsimustele, oled juba oma eesmärgi saavutamise tõenäosust märkimisväärselt suurendanud.

Enda kontrolli all

Üks lugu jutustab mehest, kes rändas ümber maailma. Kord kõndis ta mööda teed ja jõudis kohani, kus takistas edasiminekut suur kivirahn. Mees istus maha ja jäi ootama, et kivi veereks tee pealt eest. Mees muudkui istus, silmitses kivi ega suutnud mõista, miks see ometi ei liigu …

Kas oled ennast mõnikord tabanud sellisest olukorrast, kus istud ja ootad, et kivid hakkaksid liikuma? Eesmärgid, mis toetuvad peamiselt teiste inimeste tegutsemisele, jäävad sageli saavutamata ja see tekitabki olukorra, kus oodatakse kivide veerema hakkamist. Hästi formuleeritud eesmärk töötab nende muudatuste kaudu, mida saame ise algatada, ellu viia ja juhtida. Sest õnneks või kahjuks omame kontrolli ainult enda mõtete ja tegude üle ning meil puudub kontroll teiste inimeste üle, iseäranis nende mõtete ja emotsioonide üle.

Seetõttu tasub endalt küsida, kas eesmärk, mida soovin saavutada, on minu ja ainult minu kontrolli all või sisaldab see mingil määral ka teisi inimesi? Ja kui eesmärk sisaldab ka teisi inimesi, siis kas on minu võimuses mõjutada neid inimesi kaudselt oma käitumist muutma, et eesmärk saavutada?

Ökoloogiline

Ökoloogia on teadus organismi ja tema keskkonna vahelistest suhetest. Eesmärgistamise kontekstis on ökoloogilise sobivuse määrajaks eesmärgi sobitumine tervikpilti. See tervikpilt hõlmab perekonda, sõpru, kooli, töösuhteid, ühiskonda jne. Oluline on mõelda, kas eesmärk, mille oled sõnastanud, läheb kokku sinu ülejäänud eesmärkidega ning kas see sobitub sinu ellu.

On loomulik, et ühes eluvaldkonnas vastu võetud otsus mõjutab ka kõiki teisi. Kuigi eesmärgi saavutamine puudutab ehk ainult konkreetset valdkonda sinu elus või äris, mõjutab see alati ka kõiki teisi valdkondi. Näiteks kui sinu eesmärk on laiendada ettevõtte tegevust välisturgudele, tuleb sul arvestada mitte üksnes uue põneva väljakutse ja potentsiaalse äri kasvatamisega, vaid välislähetustele kuluva ajaga, perele jääva ajaga, uue fookusega kaasnevale tähelepanu jagunemisele jne.

Vähem tähtis ei ole eesmärke püstitades mõelda ka sellele, kuivõrd on see kooskõlas sinu isiksusega, väärtustega jne. Kui inimene on loomult väga introvertne, siis mõte hakata avalikuks suunamudijaks võib küll tunduda põneva väljakutsena, kuid tõenäoliselt ei ole tehtav valik kestlik. Kõige väärtuslikumad ja ka rahuldustpakkuvamad tulemused on need, kus eesmärk sobib kokku isiksuse ja väärtustega ning arvestab isiklikku ökoloogilisust.

Kui püstitad eesmärke endale või oma meeskonnale, veendu, et võtad arvesse eesmärgi saavutamise süsteemseid mõjusid ja arvestad eesmärgi saavutamise tagajärgedega igas eluvaldkonnas. Edukas eesmärk on positiivselt sõnastatud, vastab SMART-mudeli kriteeriumitele ning toetub peamiselt tegevustele, mille saame ise ellu kutsuda ja juhtida.

Allikas: PersonaliDisaini blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700