Autor: Hanna Jõgi • 11. mai 2020

Mida positiivset kriisi ebakindlus endaga kaasa toob?

Foto: Pexels
Hetkel toimuv ei jäta ilmselt kedagi puudutamata. Ja selle mõju ei kao lähinädalatel ega -kuudel. Loomulikult märkame praegu eelkõige negatiivseid muutusi. Aga kas ebakindlus toob negatiivse kõrvale tasakaaluks ka midagi positiivset?

Kriisi võimalikud positiivsed kaasnähtused

Inimesed muutuvad tööandjatele lojaalsemaks

Viimased aastad on olnud tööandjatele uute töötajate leidmisel kõike muud kui kerged. Saabunud ebakindluse foonil mõtlevad inimesed ikka mitu korda, enne kui oma olemasolevast töökohast loobuvad. Seega ennustan, et suure tööjõuvoolavusega sektorid saavad mõnda aega natuke kergemalt hingata. Ja kui erakorraline olukord mööda saab, siis uute väärt töötajate leidmine (eriti neile, kes praegu oma töötajatesse hoolivalt suhtuvad) on kindlasti kergem.

Lisaks sellele võib ilmselt lähiajal täheldada ka seda, et tööandja silmis võib väheneda senine sageli tühiste pisiasjade pärast virisemine.

Hakatakse mõtlema rohkem tulemuste juhtimise tõhususe peale

On paratamatu, et tuleb leida lahendusi olukorras, kus kas ajutiselt või pikema aja jooksul tuleb hakkama saada vähema tööjõuga. Mitte et meie ettevõtted ei ole seni tublid olnud, aga suurem tähelepanu ressursside otstarbekale planeerimisele toob kindlasti tulemust.

Igal juhul tasub meelde tuletada erinevaid eesmärkide seadmise meetodeid ja mudeleid, et muutlikes situatsioonides mitte pead kaotada. Neil ettevõtetel, kelle jaoks on praegune aeg toonud kaasa töömahtude languse, kuid mitte veel kriitilise piirini, tasub mõelda teadlikult töörotatsiooni ja võtmetöötajate arendamise peale. Üks võimalus on vaadata tekkinud olukorda võimalusena, kus on aega investeerida oma töötajate arendamisse.

Kriisiplaanid mõeldakse läbi ja ollakse tulevikus reaalselt paremini valmis

Kui seni olid kriisi- ja kriisikommunikatsiooni plaanid vaid paberid, siis nüüd reaalsete meetmete vastuvõtmise taustal vaadatakse need üle ja usutavasti mõjutab iga järgmine kriitiline olukord (loodetavasti mitte iialgi niivõrd ulatuslik) vähem. Näiteks kasvõi see, et ettevõtetel on tulevikus suurem rahaline varu, et vajadusel raske aeg üle elada.

Hästi oluline on praegu selge kommunikatsioon ja see, et töötajad ei tunneks, et nende eest varjatakse midagi. Valus tõde on üldjuhul parem kui teadmatus, mis tekitab soovimatuid ja sageli mittetõeseid jutte.

Ühine vaenlane liidab

Raskes situatsioonis ollakse sageli üksteise vastu mõistvamad. See tähendab, et ebakindel olukord võib kaasa tuua paranenud meeskonnatunde ja üksteise toetamise. Samuti asetuvad mõned väiksemad probleemid ja vastuolud inimeste vahel suuremasse konteksti ja suhted võivad paraneda.

Kuid kriis võib mõjuda ka vastupidi, sest stressiolukorras on raske emotsioone kontrollida ning kui organisatsiooni loob teadlikult või kogemata n-ö võistlussituatsiooni näiteks koondamiste hirmus, siis see vastupidi halvab inimeste ratsionaalse mõtlemise ja käitumise.

Mida praeguses ebakindlas olukorras teha?

Hoolimata sellest, et on võimalik leida väikseid positiivseid aspekte praeguse erakorralise olukorra kontekstis, pole ebakindlus pikka aega ühelegi ettevõtmisele positiivne. Töötajate puhul on oluline pöörata tähelepanu suhete ja emotsioonide juhtimisele. Ja üks esimesi samme on vähendada kollektiivis ebakindlust.

Mõni nõuanne, mida teha, et ebakindlust vähendada

- Kommunikeeri ausalt ja tihti

- Sea selgeid eesmärke (kasvõi nädala kaupa)

- Püüa mõista kolleegide emotsioone

- Kontrolli ja juhi enda emotsioone

- Tegele organisatsioonis teadlikult stressijuhtimisega

Allikas: PersonaliDisaini blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700