Autor: Sekretär.ee • 12. juuni 2020

Muuda töökohta ja -harjumusi enne, kui keha hakkab tunda andma

Kas sinu töökohas ja -ülesannetes on midagi sellist, mis rikub töö sujuvust ja turvalisust? Mis tekitab sinu töös füüsilist koormust? Milliseid võimalusi on sul ja meeskonnal, et töökoormust vähendada? Luu- ja lihaskonna vaevused on aasta-aastalt oluline rahvatervise ja -majanduse probleem. Lisaks töölt eemalolekule põhjustavad need inimlikku kannatust ning töö efektiivsuse ja tootlikkuse langust.
Foto: Pixabay

Luu- ja lihaskonna vaevuste ning nendega kaasnevate töö- ja tegevusvõime probleeme võib vähendada mitmel moel. Oluline on kujundada tööd ja töökohta ning jälgida muutuste mõju heaolule ja vaevustele. Tööpingeid vabastav liikumine pärast tööd aitab hoida jaksu ja tööst välja puhata.

Hoia koormus mõistlikus piires

On hea meeles pidada, et koormus on töö vältimatu kaasnähtus. Koormus ei tähenda pelgalt kahjulikku ülekoormust ega seda, et töö oleks ohtlik. Igat tööd tehes on meil mõnevõrra koormust ja see on normaalne. Oluline on, et töökoormus on mõistlik ja sellest jõuaks piisavalt enne järgmist tööpäeva taastuda.

Ühekülgne ja liiga suur töökoormus, ebamugavad tööasendid ja liiga vähene taastumine tööpingetest võivad tekitada valuaistinguid või lihasväsimust juba tööpäeva ajal.

Väsimuse ennetamiseks ja valust vabanemiseks on tähtis, et õpime märkama oma keha ning reageerima selle tunnetele. Kui mingi piirkond kehas hakkab väsima või surema või töö ei taha sujuda, siis võib see olla märk raskest liigutusest, halvast tööasendist, pikaajalisest paigalolekust või probleemidest töökorralduses.

Ettevõtja töövõime on ettevõtte tugitala

Vahel võib pühendumine ettevõtlusele ja tööle olla nii tugev, et oma tervise ja töövõime eest hoolitsemine jääb tagaplaanile. Oma tööd ja töökohta võib kujundada ja parandada, kui märgata neid tööülesandeid või põhjuseid, mis tekitavad väsimust või probleeme töö sujuvuses.

Töövõime ja heaolu kujunevad mitme teguri koostoimes. Tavaliselt tulevad parimad lahendused oma tööheaolu arendamiseks tegijalt endalt. Need küsimused aitavad sul hinnata oma töö füüsilist koormust.

1. Kas sinu töös on mõni ülesanne, mis põhjustab raskeid ja ebamugavaid tööasendeid?

2. Kas sa pead töötama pikalt ühe koha peal ja samas asendis?

3. Kas sinu töökorralduses on midagi, mis raskendab töö tegemist?

4. Mis sujub sinu töös hästi?

Väike muutus võib tööd lihtsustada

Paljud märkavad töös ebamugavusi või raskusi, aga mõtlevad, et küll saan hakkama. Hoia künnis töö kujundamiseks ja töökoha muutmiseks küllalt madalana ning tegutse kohe, kui märkad probleeme.

Ka väikeste töö ja töökoha muutustega võib saada positiivseid tulemusi. Parima tööasendi võib näiteks leida katsetades. Vahel on endalt hea küsida ka miks-küsimusi: miks ma teen selle tööetapi alati sama külje pealt? Miks ma kannan raskeid töövahendeid süles, kui võiksin kasutada ratastega töövahendit?

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700