Autor: Kaire Viil • 20. juuli 2020

Kuidas saab tööpäeval ärksameelsust ehk teadvelolekut treenida?

Töötaja kulutab päeva jooksul palju energiat. Ka kohvi- ja liikumispauside ajal tulevad töökaaslased meiega kõnelema, kogemusi jagama või isiklikumat laadi küsimust esitama. Et olla kogu päeva jooksul ärgas, peab ajule iga 45 minuti tagant puhkust andma. Kas see tuleb töötajal alati välja?
Foto: Unsplash

Üks võimalus on teha tööpäeva jooksul ärksameelsuse ehk mindfulness'i harjutusi. Neid tasub pidevalt treenida, siis suudad varsti igal hetkel keskenduda, olla ärgas, optimistlik ja hinnanguvaba.

Ärksameelsust saab harjutada, kui keskendud alati ainult ühele tegevusele. James Clear kirjutab raamatus „Aatomharjumused” sellest, et multitasking ehk rööprähklemine vähendab produktiivsust kuni 50%. Näiteks plaanitud ühe tunni asemel suudad mitut asja korraga tehes produktiivne olla vaid 30 minutit. Kui me pole täielikult keskendunud, on keeruline tegevust päriselt nautida. Edukaid süvatöötajaid iseloomustab see, et nad suudavad keskenduda ega kuluta aega väheväärtuslikele tegevustele.

Ärksameelsust ja teadvelolekut saab treenida ka nii, et võtad aega enda ümber ja sinu kehas toimuva märkamiseks. Seda saab teha ka töötamise ajal. Jälgi oma tegevusi, emotsioone ja seda, kuidas su füüsiline keha kõigele sellele reageerib. Millise kehaosaga sa hetkeemotsiooni kõige selgemalt tunned? Tunneta oma asukohta ja atmosfääri kõigi meeltega – kuula helisid, tunne lõhnu, jälgi ümbritsevat detailselt. Vahel aitab helide, lõhnade ja tekstuuride tajumisel kaasa, kui sulged mõneks minutiks silmad. Soovitan sellist meditatiivset harjutust teha hommikul enne tööpäevale häälestumist.

Leia iga päev aega mediteerimiseks. Leia rahulik koht, mugav asend ja naudi rahulikult praegust hetke ning puhka aju. Ole nii, nagu sulle päriselt meeldib, alati pole tarvis teha meditatsioonivideote järgi. Amy Brann kirjurab raamatus „Neuroscience for coaches”, et viis aastat järjepidevalt mediteerinud inimeste aju on teistmoodi. Igal juhul on su elus teadveloleku hetki kogedes vähem stressi, inimsuhted on täisväärtuslikumad ja oled tervem.

Ärksameelsust saad harjutada ka pauside ajal. Tunneta enne söömist või joomist toitu või kohvi kõikide meeltega. Silmitse seda tavalisest kauem, katsu tekstuuri, nuusuta, kujuta esialgu maitset ette ja söö või joo aeglaselt, justkui see oleks maailma parim toit või väga eriline tassitäis kohvi. Tee proovi juba täna järgmise puhkepausi ajal näiteks kodukohvikus.

Tööpäeva lõppfaas on samuti ideaalne aeg ärksameelsust harjutada. Pea näiteks tänulikkuse päevikut – kirjuta üles 3–5 asja, mille eest sa sellele tööpäevale tänulik oled. Too tööelus võimalusel ainult positiivseid näiteid. Optimistlik mõttelaad tagab hea tervise ja oled endaga füüsilise kehaga ka rohkem rahul. Ole ka töölt koju minnes täielikult ärksameelne ehk mindful. Peata aeg ja auto ning jälgi koduteel kümmekond minutit pigem elusloodust – taimi, loomade või väikeste laste toimetamisi; ole kohal ning kulge praeguses hetkes.

Uue harjumuse omandamine võtab aega umbes kolm nädalat. Kui teed ärksameelsuse harjutamisega proovi juba täna, siis oled sügisest töö- ja igapäevaelus keskendunum, rõõmsameelsem, tervem, hinnanguvabam.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700