Autor: Sekretär.ee • 21. september 2020

Lihtne harjumus, mis aitab tööpäevast suuremat naudingut tunda

See, millele me keskendume, kujundab meie sisemist narratiivi ja see omakorda mõjutab, millised on meie tunded oma töö suhtes. Kas tööpäeva lõpus olen oma saavutustega rahul või keerlevad peas mõtted asjadest, mis veel tegemist vajavad või mis ei ole piisavalt hästi?
Foto: Pixabay

Liigne tähelepanu sellele, mis veel tegemata, paneb meid tundma, et me ei ole töödega järje peal. Uuringu kohaselt on aga seda narratiivi võimalik muuta, märgates seda, mida oleme päeva jooksul saavutanud ja rõõmustades väikeste võitude üle.

Hiljutises uuringus paluti 238 töötajal erinevatest ettevõtetest pidada päevikut oma tööpäevade kohta ning vastata küsimustele motivatsiooni ja tuju kohta. Nelja kuu jooksul kogusid teadlased ligi 12 000 jäädvustust.

Nad leidsid, et kui inimesed panid kirja, mis nad päeva jooksul tehtud said, tundsid nad ennast õnnelikumana, sisemiselt motiveeritumana ja suhtusid takistustesse kui võimalustesse, mitte kui ohtu. Nii seadsid nad ennast mentaalselt valmis tulevaseks eduks. Teadlased uurisid ka teisi tegureid, näiteks kolleegilt abi ja oma tööle tunnustuse saamist, aga õnnestunud tööpäeva kõige tähtsam eeldus oli just tähendusrikas progress töös.

Mis aga on progress?

​Suured saavutused, nagu pikaajalise projekti lõpetamine või boonuse saamine tekitab suurepärast tunnet. Aga teadlaste kohaselt kasvatab isegi tavaline samm-sammuline edasiminek töös inimeste pühendumust ja rahulolu tööpäevaga. See võib olla midagi nii lihtsat nagu oma meilipostkasti korrastamine või arutelu kolleegiga.

Teises uuringus paluti osalejatel ehitada tasu eest Lego kujutisi, mille eest maksmine algas kahest dollarist ja tasu määr hakkas iga kujutisega langema. Osalejad said ise otsustada, millal nad ülesande katkestavad. Ühes grupis lisati iga valminud kujutis kollektsiooni, nii et osalejad said näha oma saavutusi. Teises grupis kujutised lammutati. Olgugi et mõlemale grupile maksti samasugust tasu, oli esimene grupp enam motiveeritud ja nad ehitasid märgatavalt rohkem kujutisi kui teine grupp.

Oma edusammude nägemine annab eesmärgi tunde. Eesmärgiks võib olla miski, millest oleme isiklikult huvitatud, või konkreetne siht, mida püüame töös saavutada. Mõlemal juhul on inimesed motiveeritumad, kui on näha töö progressi.

Väikeste võitude märkamine

Oluline on, kuidas juhid töötajaid toetavad ja innustavad. Juhid peaksid töötajatele ütlema, kui tähtis on nende töö, märkama progressi ja vältima projektide poolelijätmist nii palju kui võimalik.

Me saame ka iseenda motivatsiooni hoida, kui keskendume väikestele saavutustele igas päevas. Nende kirjapanek, nagu mainitud uuringus, on üks võimalustest, kuidas enda edasiminekut paremini märgata. Iga tööpäeva lõpus mõtle asjadele, mida ära tegid ja kuidas see sind ennast tundma pani.

Kui midagi saab tehtud, siis kipume kohe järgmise asja kallale asuma. Aga aja võtmine ja oma töö märkamine teeb saavutuse meie jaoks tähendusrikkamaks. See on eriti tähtis, kui sul on kalduvus keskenduda oma vigadele ja puudustele.

Tööelus on palju takistusi, eriti praegusel aastal. Selle märkamine, millega oleme hakkama saanud, aitab kujundada visiooni ja hoida motivatsiooni.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700