29. september 2020

10 lihtsat soovitust tervislikumaks toitumiseks

Tervislik toitumine ei tähenda igavat toiduvalikut ja enda kiusamist maitsvatest roogadest loobumisega. Menüüd tuleb koostada tasakaalu silmas pidades, toitudes mitmekesiselt ja tagades kehale vajalikud toitained. Häid ja lihtsaid soovitusi jagab Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep, kes igapäevaselt tegeleb klientide nõustamisega kaalulangetamisel.
Foto: freepik

Ära muretse, süüa võid kõike

Pole supertoite, toitumiskavasid või muid imevahendeid, mis tooksid tervise või kaalulangetuse ilma ise panustamata. Lisaks tervislikule toitumisele on oluline ka eluviis tervikuna. Seetõttu pole tarvis toite liigitada kahjulikeks ja kasulikeks, kõik sõltub kogustest ja sagedusest.

Oluline on lähtuda sellest toitumine oleks tasakaalustatud, mõõdukas ja mitmekesine ning süüakse vastavalt vajadusele. Täpsem vajalik energiahulk sõltub vanusest, soost, eluviisist ja paljust muust. Keskmine päevane energiavajadus naistel on umbes 2000kcal ja meestel 2600kcal. Oma personaalse päevakaloraaži saad arvutada Tervise Arengu Instituudi energiasoovituse kalkulaatoriga.

Toidupüramiid ja taldrikureegel

Toidupüramiid on loodud selleks, et oleks tagatud nädalane toidugruppide tasakaalustatud toitumine ja taldrikureegel võimaldab lihtsalt planeerida igapäevast lõuna- ja õhtusööki.

Eesti toidusoovituste kohaselt on toidupüramiidi põhigruppideks, millest igapäevaselt võiks midagi süüa: tärkliserikkad toidud (teraviljatooted ja kartul); puu- ja köögiviljad ning marjad; piim ja piimatooted; kala, linnuliha, muna, liha ja neist valmistatud tooted; toidurasvad, pähklid, seemned ja õliviljad. Põhigruppidesse ei kuulu nt maiustused, mida peaks sööma võimalikult vähe ja harva.

Taldrikureegli järgi peaks põhitoidukord koosnema pooles osas salatist või kuumtöödeldud köögiviljadest. Veerandi peaks moodustama kala või (linnu)liha ning viimase veerandi lisand - nt kartul, riis, tatar, makaronid.

Lihtsad soovitused tervislikumaks toitumiseks

1. Valmista toitu ise värsketest toiduainetest, ainult nii saad kindel olla toidu kvaliteedis ja mida see täpselt sisaldab. Poolfabrikaate ja valmistoitu osta võimalikult harva

2. Söö vähemalt 500 grammi juur- ja köögivilju päevas, sealjuures proovi erinevaid vilju. Suurenda ka kaunviljade söömist

3. Söö umbes 300 grammi puuvilju ja marju päevas, samuti too valikusse vaheldust

4. Söö nädalas vähemalt kahel korral kala

5. Lihadest eelista linnuliha

6. Vähenda magusate ja soolaste näkside söömist

7. Joo umbes 8 klaasi puhast vett päevas

8. Praetaldriku täitmisel püüa alati järgida taldrikureeglit

9. Loe pakenditelt infot toidu kohta, et teha paremaid valikuid

10. Ära unusta aktiivse eluviisi olulisust, liigu iga päev vähemalt 30 minutit

Allikas: Dr Simeonsi dieedi blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700