Autorid: Annika Kald, Birgit Aljaste • 30. september 2020

Mis saab ettevõtete jõulupidudest?

Üritusturundusagentuuri Elamusstuudio projektijuht Katriin Hunt räägib juhiabide praktilisel sügiskonverentsil ‘’Ühiskonna muutuste tuules’’ korporatiivürituste korraldamise trendidest täna ja tulevikus arvestades koroona levikut.

Kahtlemata on üle kogu maailma pandeemia tulemusena kõige suurema löögi saanud just meelelahutusvaldkond, sealhulgas sündmuste korraldamine. "Inimene on aga sotsiaalne olend ja koos käimine ja olemine on meie jaoks loomulik instinkt, kuid olukord ei paista laabuvat," ütleb Hunt ning lisab, et organisatsioonide ürituste korraldajate huulil on praegu kõige enam küsimus - mis saab ettevõtete jõulupidududest?

Kuulda on olnud, et mõned ettevõtted on oma jõulupeod juba värskes õhus ette ära pidanud. Aga, kuidas leida siis novembrisse ja detsembrisse planeeritud firmapidude osas tasakaal ilmselgelt vajaliku sotsialiseerumise ja vastutustundliku käitumise vahel. Firmaürituste korraldamine ja nendel osalemine on inimeste jaoks olnud alati oodatud ja lõbus ettevõtmine: gruppides sotsialiseerumine, traditsioonid ja ühised mälestused on ühiskonna tervikuna toimimise ja inimesi ühendava kultuuri alustaladeks.

Katriin Hunt, Elamusstuudio projektijuht
Täna oleme olukorras, kus iga päev on erinev - eile ei tohtinud, täna tohib, homme ka tohib aga ülehomme?

"Täna oleme aga olukorras, kus iga päev on erinev - eile ei tohtinud, täna tohib, homme ka tohib aga ülehomme? Seda enam ei tea. Ootamatu viirus on meie keskel olnud juba üle poole aasta ja inimesed tahavad koos käia," tõdeb Hunt.

Hunt soovitab peo korraldamisel kaaluda inimeste gruppidesse jagamist ning kindlasti kasutada erinevaid tervisekaitsevahendeid. Samuti võiks katsuda lahendada osa üritusest virtuaalselt. Peol olles on näiteks võimalik ka mõõta kõikide osalejate temperatuuri. "Selles osas tuleb aga lähtuda mõistlikkuse ja vajalikkuse tasakaalust ja samuti ettevõtte ning jõulupeol osalevate inimeste arvust ja vastavalt sellele leida just enda ettevõttele sobiv ja võimalikult vähe kammitsev, kuid vastutustundlik lahendus," märgib Hunt.

Juhiabide praktilisel sügiskonverentsil ‘’Ühiskonna muutuste tuules’’ lahatakse põhjalikult bürootöötaja, kelleks võib ettevõttes olla nii juhiabi, assistent, sekretär kui ka büroojuht, infospetsialist, dokumendihaldur või mõni muu samaväärne ametipositsioon, vastutust ja rolli. Tema kanda on mitmed organisatsiooni töö sujuva kulgemise eelduseks olevad ülesanded - olgu selleks siis näiteks üldine asjaajamine, infovahetuse haldamine, töölähetuste korraldamine või firmaürituste planeerimine.

Meelelahutuse kõrval on reisimine ja töölähetuste korraldamine teine valdkond, mis on tugevalt löögi alla sattunud nii lennunduse kui ka riikides valitsevate nakkusohtude suhtes. Hakkasime üsna pea pärast viiruse leviku algust kuulma suurte kahjumitega lennufirmadest ja nägema, kuidas riik riigi järel end turistidele sulges.

"Kui vahepeal tundus, et olukord hakkab laabuma ja riigid end avama, siis täna oleme taas olukorras, kus riigid end külaliste jaoks sulgevad ja lennufirmad on pankroti äärel," räägib reisibüroo Go Travel müügidirektor ja juhatuse liige Rista Koit.

Info vahendamine pingelistel aegadel on omamoodi kunst. Erinevat teavet on vaja ettevõtetes sihtgruppideni viia igapäevaselt ja selleks on meil välja kujunenud vastavad kanalid. "Praegustel muutlikel aegadel on aga parajalt suur väljakutse õige info õigel ajal õigete inimesteni toimetada. Eriti arvestades asjaolu, et suur osa inimestest on sunnitud kodus viibima," tõdeb Omniva sisekommunikatsiooni juht Kelli Talving. Tema sõnul on just kriitilistel aegadel võimalik strateegilise kommunikatsiooni kaudu saavutada konkurentsieelis, millega muuta ettevõte kaose loomise asemel hoopis tugevamaks.

Kui inimeste elud saavad igal tasandil korralikult raputada, ei pääse selle mõjudest ka inimeste vaimne tervis, räägib konverentsil Peaasi.ee koolitaja ja kliiniline psühholoog-psühhoterapeut Anna Haasma. Lühiajaline stress võib tema sõnul mõnikord inimesele isegi kasulik olla, sest paneb meid pingutama konkreetse situatsiooniga kiiremini toimetulekuks. "Koroonakriisiga kaasnenud stress on aga juba mõnda aega kestnud ja lõppu veel ei paista. See mõjutab aga meie heaolu ja töövõimet nii kodu- kui ka töökeskkonnas. Seega on olulisem kui kunagi varem olla teadlik ja osata märgata enda tervisega toimuvaid muutuseid ja rakendada häid enesejuhtimist soodustavaid praktikaid," ütleb Haasma.

Juhiabide praktiline sügiskonverents "Ühiskonna muutuste tuules" toimub 05.11.2020 Tallinna loomaaias. Soodushind 149+km kehtib kuni 1. oktoobrini. Tutvu programmiga ja registreeru SIIN.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700