Autor: Kristi Jõeorg • 3. august 2021

44+ ettevaatusabinõud, millega ühisürituste korraldamisel arvestada

Pärast pikka talve ootavad kõik ilusat ilma, et saaks õues aega veeta. Suvised üritused võivad aga kaasa tuua märkimisväärseid riske.
Foto: Pixabay

Kuigi üritus võib olla korralikult planeeritud, jäävad tervise ja ohutusega seotud küsimused mõnikord tagaplaanile, kuna keskendutakse lõbusatele tegevustele. Efektiivse planeerimise abil saab süsteemselt tuvastada ohte, ohjata riske ja ennetada hädaolukordi. Ohutusküsimustes eksimine võib põhjustada korvamatut mainekahju ja hilisemaid nõudeid. Kui aga ette mõelda, saab ühine aeg täisväärtuslikult veedetud.

Teame, et ohud on füüsikalised, keemilised, bioloogilised, psühhosotsiaalsed ja füsioloogilised riskid. Suveüritusteks valitud tegevused ja keskkond sisaldavad kõiki neid gruppe. Ohutegurid on kirjeldatud töötervishoiu ja tööohutuse seaduses.

Füüsikalistest ohuteguritest võivad esineda klimaatiliste tingimustega seotud aspektid – vihm, kuumus, päike jm ilmastikunähtused –, kehavigastused (sh uppumine) ja pimedusega seotud õnnetused.

Keemilised ohutegurid on erinevad keemilised vahendid, mida tegevuste juures kasutatakse.

Bioloogiliste ohutegurite all peetakse silmas nakkusohtu, mis tuleneb kolleegidelt, valesti säilitatud toidust ja valitud keskkonnast (nt puugid, metsloomadega levivad nakkused jms).

Psühhosotsiaalsetest teemadest tulevad esile kindlasti suhted.

Füsioloogiliste ohutegurite juures räägime kehalisest pingutusest ja enda võimete ebaadekvaatsest hindamisest.

Korralduslikud aspektid

● Koostöö kujundajate ja ürituse korraldajaga. Tundke huvi üritusel kasutatavate telkide, kerghoonete, rajatiste jms vahendite ning dekoratsioonide paigaldamise ohutuse vastu.

● Pange paika hädaolukorra lahendamise plaan, juhuks kui üritusel peaks juhtuma õnnetus. Mõelge läbi üritusel tehtavad tegevused, nendega kaasneda võivad situatsioonid, ja isikud, kes vastutavad hädaolukorras tegutsemise eest. Mõelge läbi, millised ohutegurite gruppides olevad ohud võivad tekkida erinevate suveürituste käigus.

● Ärge eeldage, et täiskasvanud ei vaja põhjalikke ohutusinstruktsioone. On tähtis, et iga üritusel osaleja saab aru vastutusest enda elu ja tervise eest ning mõtleb ka teistele. Näiteks kui on ujumise võimalus, meenutage, et ujuma tasub minna kahekesi või koos kaaslasega, kes teid kaldalt jälgib.

● Valige keegi, kes jälgib pidevalt ürituse ohutust. Ei ole välistatud alkoholiga liialdamine, ülemeelikult käitumine ja ka konfliktide tekkimine.

● Jälgige, et toitlustusel on mõeldud kõikidele inimestele. Kui mõnel osalejal ei ole võimalust süüa kõhtu täis, võib tekkida veresuhkru ja sellest tulenevalt energia langus ning seetõttu ka tähelepanu hajumine.

Loe edasi Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700