Autor: Sekretär.ee • 18. juuni 2021

Nähtamatu abimees – andmekaitsetingimused

Tänapäeval küsitakse meilt igale veebilehele suundudes nõusolekut andmete töötlemiseks. Kuigi me ei taha seda tihti ehk tunnistada, siis enamasti anname oma andmete töötlemiseks nõusoleku, ilma et üldse süveneksime, millele tegelikult rohelise tule avame. Kuidas saada teada, milliseid meie andmeid täpsemalt kasutatakse ning kuidas saaksime nende kohta vajadusel aru pärida?
Foto: Pexels

Igal inimesel on õigus teada kes, kuidas, millistest allikatest ning missuguseid isikuandmeid töötleb. Kas ja milliseid isikuandmeid töödeldakse ning millisel eesmärgil seda tehakse. Lisaks on õigust alati küsida, kellele on juba sinu isikuandmeid juba edastatud ja avalikustatud ning kellele võidakseneid edastada ja avalikustada. Samuti võib julgelt aru pärida selle kohta, kui kaua sinu isikuandmeid säilitatakse, kui andmed ei pärine neilt, siis infot ka algse teave andmete allika kohta. Ka teavet automatiseeritud otsuste ning profiilianalüüsi tegemise kohta ja teavet isikuandmete edastamise kohta kolmandas riigis asuvale andmetöötlejale või rahvusvahelisele organisatsioonile.

PS! Paljud ettevõtted ja asutused pakuvad iseteenindusportaali kaudu võimalust tutvuda oma andmetega. Oma isikuandmeid on võimalik näha riigiportaalis www.eesti.ee.

Kuidas oma andmetega tutvuda?

Selleks, et oma isikuandmetega tutvuda, tuleks esitada andmete vastutavale töötlejale taotlus, kus kirjeldate ära oma soovi. Taotluse võib esitada kas suuliselt või kirjalikult ning oluline on kirjeldada selgesõnaliselt, mida täpsemalt soovite ning millise tähtaja või perioodi jooksul teavet saada soovite. Soovitavalt esita oma taotlus kirjalikult, et jääks maha jälg sinu soovist. Tasub teada, et taotluse saajal on õigus nõuda sinu isiku tuvastamist. See tähendab, et sinult võidakse nõuda digitaalselt allkirjastatud taotlust või isikut tõendava dokumendi esitamist.

Taotlusesse tuleb kirjutada:

•Taotleja nimi, isikukood ja kontaktandmed. Isikukoodi lisamine pole kohustuslik, aga see võib olla oluline, et eristada sind samanimelistest isikutest.

•Milliste andmete koopiat täpsemalt soovid ja kas soovid rohkem kui ühte eksemplari. Lisakoopiate soovi puhul võidakse sinult küsida kulude katmiseks mõistlikku tasu.

•Millisel viisil teavet soovid saada, kas näiteks elektrooniliselt esitatud taotlusele tuleb vastata elektrooniliselt või soovid saada infot muul viisil.

Millal peab andmetöötleja vastama ning kas see teenus on tasuline?

Ettevõte või asutus on kohustatud sulle andmeid esitama esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui ühe kuu möödudes pärast taotluse saamist. Andmetöötlejal on õigus sinult küsida tähtaja pikendust ja vajadusel täpsustada taotlust. Keeruliste ja mahukate taotluste korral võib ühekuulist tähtaega pikendada kuni kahe kuu võrra.

Andmete väljastamisest saab andmetöötleja keelduda vaid juhul, kui see kahjustab teiste isikute õigusi ja vabadusi. Keelduvast otsusest tuleb sind teavitada ühe kuu jooksul taotluse saamisest.

Tasu andmete väljastamise eest ei ole üldjuhul lubatud küsida, välja arvatud lisakoopiate eest. Andmetöötlejal on võimalus küsida mõistlikku tasu halduskulude katmiseks, kui sinu taotlusega peaks kaasnema ülemäärane kulu, näiteks sarnase info korduvküsimise korral. Juhul, kui sinu taotlus ei ole põhjendatud, võib andmetöötleja keelduda andmete väljastamisest. Sel juhul on tõendamise kohustus andmetöötlejal.

Kui andmetöötleja vastus sind ei rahulda

Sel juhul on sul õigus taaskord pöörduda andmetöötleja poole, et esitada taotlus uuesti. Sul on õigus esitada kaebus ka Andmekaitse Inspektsioonile või pöörduda oma õiguste kaitseks kohtusse.

Allikas: Andmekaitse Inspektsioon

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700