Autor: Elis Vaiksaar • 20. september 2021

Koolitaja Jaanus Kangur – maniakaalne lugeja, kes naudib erinevate maailmade külastamist

Hariduselt religiooniantropoloog Jaanus Kangur on töötanud täiskasvanute koolitajana juba viimased 18 aastat. Ennekõike peab ta end aga inimeseks, mida polegi niisama vähe ning mis polegi niisama lihtne.
Koolitaja Jaanus Kangur

Kuigi praeguseks on Kangurist saanud koolitaja, on ta end harinud nii Eestis kui ka mujal maailmas. Nimelt on mees lõpetanud Tartu Ülikooli religiooniantropoloogia magistrantuuri ning omandanud diplomi taastava õiguse alal Kanadas, Queensi ülikoolis. Lisaks on pisut õppinud ka kultuuride uuringute doktorantuurisnatuuris Tallinna Ülikoolis, ent see veel ootab õiget lõpetamise aega.

Meremehest koolitajani

Lapsepõlves soovis ta saada aga meremeheks, kuid tänaseks teab ta, et jääb kiiresti merehaigeks. Hiljem oli tema suureks unistuseks saada traktoristiks, sest Jaanuse jaoks tundus eriti romantiline üksi pimedas sügisõhtus põllul künda. Viimane lapsepõlve unistus viis meest lausa kosmosesse. Nimelt soovis ta saada kosmonaudiks, ent nendib, et küll on hea, et ühtegi neist unistustest siiski täide ei läinud.

Mõtted koolitaja ameti juurde hakkasid suunduma alates 1999. aastast ning siis tegi Kangur ka esimese koolituse Tallinna Tehnikaülikoolis, mille teemaks oli „Efektiivne õppimine“. Koolitusele olid eelkõige oodatud tudengid, aga neile lisandus ka paar vilistlast, kellest vanim oli üle 80 aasta vana. See näitas mehele vana tuntud tõde, et mitte kunagi pole liiga hilja õppida.

Jaanus Kangur "Miks tekivad konfliktid ja kuidas neid lahendada?"

Juhiabide praktiline sügiskonverents 2021 "Juhiabide töö muutunud maailmas"

4. november

Tallinna Loomaaia Keskkonnahariduskeskuses ja veebis

Loe lähemalt SIIT.

Praeguse töö puhul nendib koolitaja, et kõige rohkem paneb tema silmi särama erinevate maailmade „külastamise“ võimalus. „Olen saanud seestpoolt näha väga suure hulga väga erinevate inimeste erinevaid maailmu ning see on rikastav,“ tõdeb ta.

Vähem pingutamist, rohkem elu

Kuigi koolitaja amet tundub väga pingeline, räägib mees, et temal end pingetest maha laadida pole vaja, sest püüab võimalikult vähe pingutada. Samuti hoiab sellega kätt pulsil ka eraelu ning töövahelisel tasakaalul, mille puhul järgib põhimõtet „võimalikult vähe tööd, võimalikult palju elu ja kõike seda erandlikult“. Samas ütleb ta otse välja, et selleks, et olla edukas nii töös kui eraelus, ei peaks järgima ühtegi soovitust, mis ütlevad, kuidas edukas olla.

Jaanus ütleb, et kõik, mida teeb, teeb vabal ajal, sest aeg on alati vaba. Oma aega sisustab ta aga võimalusel tennise mängimisega. Lisaks on Kangur maniakaalne lugeja ning üsna hiljuti hakkas ta eksperimenteerima ka erinevate toitude valmistamisega. Talle meeldib jalutada, ent mitte sportlike eesmärkide, vaid hodoloogilise ruumi avardamise pärast. Üle kõige on ta aga paadunud hedonist ning püüab igat hetke ja tegevust nautida.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700