Autor: Elis Vaiksaar • 23. november 2021

Me elame ja hingame teadusest

Kallis lugeja! Ma ei räägi täna sinuga praegusest maailmas valitsevast olukorrast ning sellest, mida peaksime uskuma ning milliseid valikuid oma elus tegema. Juhin hoopis tähelepanu sellele, kuidas me siiani oleme teadust usaldanud ning annan ehk veidi mõtteainet, miks peaksime seda ka edaspidi tegema.
Elis Vaiksaar, Sekretär.ee juht
Foto: Andres Laanem

Olgem ausad – teadus saadab meid läbi elu. Enne meie sündi puutume kokku loodusteadusega, millest üks osa oleme me ise iga oma keharakuga. Meid luuakse keskkonda, mis on omakorda loodus ja kus viibime ka peale maisest elust lahkumist.

Me sünnime teaduse abil. Tänu arenenud arstiteadusele on meil ajast aega aina paremad võimalused siia ilma sündimiseks ning eksisteerimiseks ja seda ükskõik millises olukorras. Arstiteadus puudutab meid nii otseselt kui kaudselt iga päev. Osaliselt on see iga inimese enda valik, kui palju me seda kasutame, aga iga pisemgi ravim või ravimeetod seob meid arstiteadusega.

Haridusteadus annab meile mõtlemisvõime ja silmaringi. Alates lasteaiast ja koolist, lõpetades huvikoolidega – kõik arendab meid selleks, et elus hakkama saada. Arendab meie loogilist mõtlemist, kujundab maailmavaadet, annab meile teadmisi ajaloost ning kasvõi keemilistest koostistest. Isegi teadmine, et on olemas planeet, millel me elame, on meie mõttesagaratesse saabunud tänu teadusele.

Kõik riided, mida kanname, esemed, mida kasutame, on oma alguse saanud teadusest. Olgu selleks siis kampsun sinu seljas või tee, mille peal kõnnid. Kõikide asjade koostisosad on kellegi poolt välja mõeldud.

Ka internet ning seadmed, mis tagavad meile selle võimaluse kasutamise, on kellegi poolt välja mõelnud. Telefonid, mille kaudu saame suhelda endale oluliste inimestega, paber ja pliiats, mille abil saame saata kirju, uksed ja aknad, mis on meie kodude üheks olulistemaks detailideks - kõik on meile tagatud tänu teaduse olemasolule.

Aitäh teadus, et sa oled aidanud meil paremini aimu saada inimese olemusest siin maailmas ning taganud kõik selle, mis teeb meie elu lihtsamaks!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700