Autor: Viivika Rõuk • 23. august 2022

Kuidas leida uus töö ja saada paremat palka?

Inflatsioon tühjendab kiiresti rahakotti. Milliste nippidega leida uus ja parema palgaga töö, või siis kuidas vanas kohas palgalisa küsida, selle kohta on ekspertidelt nõu küsinud Rootsi majandusleht Dagens Industri.
Pixabay

Selgub, et inflatsioonile viitamine on palgaläbirääkimistel üsna kasutu argument.

Suve lõpus, kui puhkused hakkavad läbi saama, on näha suuremat töökuulutuste otsimise-vaatamise lainet, kirjutab Dagens Industri. Paljud küsivad endalt puhkuse ajal, kas praegune töö on ikka see päris õige. "Paljud mõtlevad, kuidas tunda end kogu aeg nii hästi, nagu nad tunnevad puhkuse ajal," ütleb tööturuekspert Rebecca Hallberg, kes soovitab selle tunde ära kasutada ja püüa uut tööd leida.

Töövahetus on hea viis oma palganumbrit kergitada. Rootsi näitel on uues ametikohas 10 protsenti kõrgem palk igati tavaline. Muidu on Rootsis palgad kasvanud keskmiselt 2 protsenti aastas. 10protsendine palgatõus aitaks inflatsooni juba oluliselt paremini taluda.

Inflatsioon pole mingi argument

Kuid hoiatus: Rebecca Hallberg soovitab oma praeguse ja ka tulevase tööandjaga palgaläbirääkimisi pidades unustada inflatsiooni argument. "See on tööandja jaoks väga nõrk argument. Selle asemel võiks viidata näiteks keskmise palga tõusu statistikale," pakkus ta parema variandi.

Tööturuspetsialist Anna Arborelius oli nõus, et inflatsiooni-argumenti pole mõtet kasutada: "Inflatsioon mõjutab absoluutselt kõiki, nii et see pole eriti hea argument, miks just sinu palka peab tõstma," ütles ta.

Inimesed, kes tahavad palka juurde saada, peaksid rõhuma sellele, kui tulemuslikult nad oma tööd teevad, kui palju kompetentsemaks nad on saanud ning tasub viidata, milline on nende tulevikupotentsiaal, rääkisid eksperdid.

Lisaks on tööandjad nõus rohkem raha andma töötajatele/kandidaatidele, kellel on hea lugemus, kes mõistavad organisatsiooni ees seisvaid väljakutseid ning oskavad näidata, kuidas nende oskustest on kasu, et lähenevaid väljakutseid ületada.

Eksperdid soovitavad uuele tööle kandideerides uurida ettevõtte kohta väga põhjalikult: kuidas sellel majanduslikult läheb, millised on selle sektori suurimad väljakutsed. "Mõtle, kuidas sina saad sellele ettevõttele kasulik olla," soovitab Arborelius. "Näita, et sa tahad ja oskad aidata seda firmat edasi."

Samuti tuleb tema sõnul unistada väga kõrgest palgast. "Selleks, et läbirääkimisteks ruumi oleks, alusta kõrgemalt. Kui liiga madalalt alustada, siis see ei lõpe kummalegi poolele hästi: sinul pole motivatsiooni madala palgaga töötada ning ettevõte riskib sellega, et töötaja liigub peagi edasi."

Parimad nipid palgatõusu saamiseks

- Loe ja võrdle: otsi palgastatistikat, võrdle enda oskusi teiste omadega.

- Tee esimene samm: ära oota, et tööandja palgatõusust räägib, tee seda ise esimesena.

- Tõesta: õigusta, miks sinu teadmiste, tehtud tööde ja tulevikupotentsiaali eest peaks rohkem maksma.

- Avalda muljet: näita, et sa mõistad ettevõtte äri ja suudad tulemustesse panustada.

- Unista julgelt: omalt poolt käi välja kõige kõrgem palganumber, mida julged.

Kuid selleks, et üldse vestlusele ja palga küsimiseni jõuda, pead olema korrastanud oma CV. Rebecca Hallberg soovitab, et CV peaks mõjuma justkui filmitreiler, kus on kõige olulisemad ja põnevamad detailid esile toodud, kõik muud detailid aga hilisemaks hoitud. "CV ei pea sulle selle töö tagama, vaid see peab sulle tagama koha intervjuulaua taga. CV lugejal peab tekkima huvi sinu kohta rohkem teada saada," õpetas ta.

Kuidas huvi tekitada

Eksperdid rõhutavad, et CVd tuleb kohendada vastavalt sellele, missugusele töökohale parasjagu kandideerid. Need sinu CVs esile toodud kohad peavad klappima just selle võimaliku töökohaga. Lisaks on hea CV kujunduselt kerge ja mugav lugeda, keeleliselt puhas ja täpne.

Kuigi liiga detailseks ei tasu CVs minna, siis tuleb taibata, mida tasub parasjagu rõhutada. Näiteks võib olla juhiks kandideerides oluline juurde märkida, kui paljudest inimestest koosnevat meeskonda on inimene varem juhtinud ning missugused seatud eesmärgid on ta eelmises ametis ellu viinud.

Parimad nipid CV jaoks

- Lihtsusta: väldi termineid ja keerulisi väljendeid, hoolitse selle eest, et kõik saavad sinu CVst aru.

- Selgita: too esile, mida sa oskad, mida sa tegid ja mida sa sellest õppisid.

- Juhi tähelepanu: milliste saavutustega eelmises ametis hiilgasid, kui suurt meeskonda juhtisid.

- Kohanda: too esile just neid oskusi ja kogemusi, mida sellel töökohal nõutakse.

- Ole selge: tähtsaim eespool, vähetähtis allpool, kergesti loetav kujundus ja hea liigendus.

Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700