Autor: Sekretär.ee • 13. detsember 2022

Kolm näpunäidet sisekujundajalt, kuidas luua äripindadel pühademeeleolu

Seest ja väljast maitsekalt kaunistatud äripind toob rõõmu töötajatele ning võib aidata meelitada ligi ka uusi kliente. Sisekujundaja jagab näpunäiteid, kuidas tööruumides jõulukaunistustega pühademeeleolu luua.
Foto: IKEA

Tööruumide välimus peegeldab ettevõtte olemust, mistõttu tasub ka jõulukaunistuste valikul meeskonnaliikmeid kaasata. „Üheks võimaluseks on tiimiga ühiselt arutada ja otsustada, millist tunnet ja tähendust ettevõte pühadeajal edasi anda soovib. Meeskonda tuleks kaasata nii loome- ja planeerimisprotsessi kui ka kaunistamisse. See annab võimaluse töötajatel mõneks ajaks enda igapäevarutiinist väljuda ning teha midagi ühiselt - see muudab lõpptulemuse veelgi väärtuslikumaks,” kirjeldas IKEA sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Meeskonnaga ühiselt kaunistades peaks ühele inimesele jääma otsustajaroll, et panna paika millistes värvides ja stiilides saavad olema jõulukaunistused ning tagada maitsekas lõpptulemus. Sisekujundaja üks peamisi nõuandeid on kaunistuste grupeerimine. “Ärge pange lauale lihtsalt küünalt, päkapikke või lilli, vaid grupeerige need kandikul või jõulupärja sees. Jõulumeeleolu saab luua ka diivanile seatud dekoratiivpatjade, teki või kunstkarusnahaga. Soovituslik on pigem valida mõned kindlad ruumi osad, mida kaunistada, et tagada efektsem väljanägemine ja kaunistuste omavaheline sobimine, selle asemel, et kaunistada kõikjalt natukene,“ sõnas sisekujundaja.

Vastuvõtuala avalikus ruumis

Vastuvõtuala loob ettevõttest esmamulje nii klientidele, tarnijatele, potentsiaalsetele koostööpartneritele kui ka uutele töötajatele. Pühadeajal on lihtsate nippidega võimalik ka see ala hubasemaks muuta, ent oluline on arvestada, et kaunistused ei segaks kliente ega töötajaid.

“Ohutu ja turvaline võimalus on kaunistada aknad valguskaunistustega, mis toovad külmal ja pimedal ajal soojust ning valgust. Jõulumeeleolu saab luua ka LED-küünalde, väikeste kuuskede ja muude väikeste aknalauale seatavate kaunistuste ning miks ka mitte laest riputatavate kaunistuste kasutamisega. Juhul, kui kontorisse seatakse ülesse fotonurk, tasub see kaunistada tõeliselt rikkalikult. Kui ruum võimaldab, võiks sinna panna mitu jõulupuud, mis looksid muinasjutumetsa meeleolu, ja vaiba, mis lisab hubasust. Unustada ei tasu ka tugitooli ning pühadevalgustusi,“ soovitas Castro.

Kaunista hoone nii seest kui väljast

Sisekujundaja sõnul keskenduvad poed ja kohvikud tihti siseruumide kaunistamisele, ent jätavad hoone välise osa tähelepanuta. Kaunistada tasub nii seest kui väljast, sest säravad jõulukaunistused loovad hubasust ja meelitavad ka väljast uusi kliente ligi.

“Nii õues kui toas saab soojust ja hubasust luua jõulutuledega. Kasutades hõõglampide asemel säästlikke LED-valgusteid või muid LED-pirnidega valguslahendusi, ei pea muretsema ka suurenenud elektrikulu pärast. Näiteks on ikoonilised tähekujulised STRÅLA lambivarjud koos LED-pirnidega väga jätkusuutlik ja ökonoomne valik. Tavaline ööpäevaringselt töötav 250-luumeniline LED-pirn tarbib kõigest 1,31 kWh kuus, mis tähendab, et kulutad olenevalt teenusepakkuja hindadest vaid paarkümmend euro senti,“ sõnas sisekujundaja.

Ruumi dekoreerimisel on peamine jälgida, et kaunistused sobiksid nii olemasoleva sisekujunduse kui ka ettevõtte bränditoonidega. Seda silmas pidades mõjuvad kaunistused loomulikult ja klapivad nii ettevõtte visuaalse identiteedi kui ka äripinna interjööriga.

“Enne kaunistuste valimist vaadake üle ruumid ja neis kasutatavad värvitoonid. Näiteks, kui ruumi seintel on kasutatud telliseid, puitu või metalli, tuleks värvipalett hoida lihtsana ning kasutada traditsioonilisi jõuluvärve nagu punast, rohelist ja valget,” kirjeldas Castro. Ta soovitab lisada ruumi ka erinevaid pühadeteemalisi lauakaunistusi, nagu näiteks patareitoitega LED-küünlad või -vanikud, laualinikud või -matid, jõululikud taldrikud või muud jõulukaunistused.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700