Autor: Personaliuudised.ee • 16. mai 2023

Enesearengu teejuht annab nõu, kuidas tagada ettevõttes stressivaba keskkond

Enesearengu teejuht ja nõustaja Tiit Trofimov jagab nõuandeid, kuidas tagada ettevõtte kollektiivis harmooniat ja stressivaba keskkonda.
Positiivsema töökeskkonna nimel soovitab enesearengu teejuht tagada kollektiivis võrdsuse.
Foto: Meeli Küttim

Trofimov paneb südamele, et töötaja individuaalne eneseareng mõjutab kogu ettevõtte arengut. Kui töökeskkonnas tekivad pinged, siis tuleb neid kuidagi maandada. Vastasel juhul muutuvad inimesed üksteise suhtes märgiseks ning üleüldine motivatsioon langeb.

Tunnustus ja võrdsus töökohal

„Töötajad on ettevõtte vundament ning kui inimesed pole enda ametikohaga rahul, siis varem või hiljem nad lahkuvad,“ tõdeb Trofimov. Kandvat rolli rahulolu tagamisel näeb ta juhil, kes on eeskujuks ja julgustab inimesi olema nemad ise ning arenema.

Positiivsema ja parema töökeskkonna nimel soovitab enesearengu teejuht tagada kollektiivis võrdsus. „Igal väiksel lülil on oma roll, vajadus ja tähtsus ning kõiki peaks võrdselt väärtustama. Juhtima peaks sõbralikul, meeldival ja mõnusal moel, mitte käsklusi jagades. Üldiselt paluv viis töötab,“ annab Trofimov nõu.

Kuidas ettevõttes koos enesearenguga tegeleda?

Võimalusi, mida ettevõttesiseselt teha on palju, kuid eelkõige peaks lähtuma sellest, mis töötajatele endale huvi pakuks. Selle kindlaks tegemisel võiks kollektiivilt küsida järgmised kolm küsimust

• Mis üleüldiselt huvi pakub?

• Milliste huvipakkuvate tegevustega juba tegeletakse?

• Millised on töötajate soovitused tööandjale ja kolleegidele?

Siiski paneb Trofimov südamele, et neid, kes ei soovi enesearenguga tegeleda, ei ole mõtet sundida.

Töökohas on soovituslik teha näiteks joogaharjutusi, et venitada istuvas asendis olles tekkinud jäigastumisi kehas lahti. „Väga mõnusad on ka hingamispraktikad, mis aitavad üksikisikul tasakaalustada närvisüsteemi ja jõua väsimusest kergusesse,“ jagab Trofimov kogemusi.

Sammud enesearenguteel algavad iseenda märkamisest

Enesearengu juures on kõige olulisem hakata märkama seda, mis sinus toimub. Väga palju saab indiviid ka ise ära teha – näiteks kuu aja jooksul lugeda läbi vähemalt ühe raamatu. Seejärel saaks juba kollektiivis loetut suuremas ringis arutada ning välja selgitada, kas loetust oli inimesele kasu. Kui mitte, siis võib abi leida mõni teine kolleeg.

Miks mitte võtta meeskonnaga üks teadlikkuse päev, kus selgitatakse, miks on teadlikkus oluline, mis muudatused toob sinu ellu teadlikkus ja läbi selle ka meeskonna ühtsustunne. Kuidas tänu teadlikkusele tekiks rohkem pinnast meeskonda, kuidas koos ühiselt teadlikumalt oma äri õitsema panna. “See on minu jaoks firmade töös üks olulisemaid kohti - leida see koht, kuidas tõsta teadlikkust, seda suurendada ja seda rada käima hakata,” ütleb Trofimov.

Vaimsed praktikad avavad inimesi

Trofimovi sõnul hakkavad vaimsed praktikad inimesi rohkem avama ja julgetakse rohkem asju otse välja öelda ja ka närvisüsteem hakkab rahunema ning saab palju kergemalt erinevaid problemaatilisi teemasid lahendada.

Rahunemise juhend, mida igaüks saab teha:

Tööl võib paratamatult ette tulla pingeid või võib juhe lihtsalt kokku joosta. Seda saab igaüks teha, et rahuneda:

• mine jalutama

• hinga

• tee joogat

• mine massaaži

• söö tervislikult

• tee „5 tiibetlase“ harjutusi

Allikas: Tiit Trofimov

Just grupis tegutsemine ühendab meeskonda, annab tunde, et kui keegi on kellestki nõrgem või ei suuda nii hästi midagi teha, siis kõik teised meeskonnaliikmed motiveerivad, julgustavad ja aitavad.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700