Autor: Helen Roots • 11. juuli 2023

Puhkuse juures on kõige olulisem paindlikkus

Paindlik ja töötaja vaba aega hindav puhkusekorraldus aitab tasakaalustada töö- ja eraelu, panustades vaimse tervise hoidmisesse ja aidates vältida läbipõlemist. Kuidas aga puhkust veelgi paindlikumaks muuta?
Foto: Pixabay.

Oma kogemust sellest, kuidas kolm aastat piiramatu puhkuse võimalust on tõstnud töötajate motivatsiooni ja pühendumust, jagab Tele2 personalijuht Eve Karo, kelle sõnul on see innustanud inimesi kasutama usinamalt ära ka seadusega ette nähtud puhkust. Ootamatuteks olukordadeks ja lisapuhkehetkedeks mõeldud piiramatud puhkusepäevad on aidanud vältida ka läbipõlemist.

Piiramatu võimalus puhata on miski, mida Tele2 on juba alates 2020. aasta algusest oma töötajatele pakkunud ja nii nagu põhipuhkus, on ka piiramatu puhkus tasustatud. Ainus „konks“ seisneb selles, et piiramatu puhkuse päevi saab kasutada siis, kui põhipuhkus on juba välja võetud.

„Piiramatut puhkust käivitades loobusime sellistest erineva nimetusega vabadest päevadest nagu näiteks matusepäev, pulmapäev või tervisepäev, sest leidsime, et inimene ei pea põhjendama, miks tal on vaba päeva vaja. Piiramatu puhkus sobib nii ootamatute sündmuste jaoks kui ka põhipuhkepäevade lõppedes lisapuhkuse saamiseks,“ kirjeldab Karo puhkuse kontseptsiooni.

Karo sõnul kasutatakse piiramatut puhkust enamasti lühiajaliselt, 1–4 päeva, kuid seda on võimaldatud ka pikemalt, näiteks olukorras, kus inimene on läbipõlemise äärel ja vajab tööst pikemat pausi. Statistika näitab, et 2022. aastal kasutati ettevõttes kokku 615 piiramatu puhkuse päeva, sealhulgas kasutasid seda võimalust 266 korral ka graafikupõhiselt töötavad inimesed, mis tähendab, et piiramatu puhkus sobib nii kontori- kui ka näiteks esinduste töötajatele.

Töö peab ikka tehtud saama

Kahe ja poole aastane piiramatu puhkuse pakkumise kogemus on näidanud, et paindlikkus puhkamisel toob kaasa kirglikumad ja motiveeritumad inimesed, kes teavad, et ootamatuste korral saavad nad võtta tasustatud puhkepäeva – ainuüksi see teadmine aitab palju kaasa vaimsele tervisele, sealhulgas kindlus- ja turvatundele töökohal.

„Personalijuhina pean siiski jätkuvalt saatma meeldetuletuskirju neile, kes ei puhka piisavalt ja kellel hakkavad seadusega ettenähtud puhkepäevad aeguma, seega ei saa öelda, et oleme saanud kõik inimesed täiel rinnal puhkepäevi nautima,“ täpsustab Karo ja lisab, et sellele vaatamata on hea meel näha, et aastatega kasvab järjest nende töötajate osakaal, kellel on juba juunikuuks kõik puhkusepäevad ära kasutatud ja kes võtavad seejärel piiramatut puhkust.

„Piiramatut puhkust võttes tuleb arvestada, et asendaja oleks olemas ning töö saaks tehtud ja sellest tulenevalt olen näinud sedagi, et osa meie kohusetundlikest ja tublidest inimestest kipub liialt muretsema selle pärast, kuidas teised nende äraolekul hakkama saavad,“ kirjeldab Karo ja paneb südamele, kui oluline on see, et juhid innustaksid ja märkaksid, et kõik soovijad saaksid piiramatult vabu päevi nautida ega tunneks end seejuures halvasti. Lihtsaima võimalusena seda teha pakub ta välja otsevestluse töötajaga: „Tänu regulaarsetele üks-ühele-vestlustele on võimalik julgustada töötajat puhkepäevi võtma, et ta saaks hiljem puhanuna tagasi tulla!“

Alustada tuleks paindlikkusest

Kõigile neile, kes soovivad piiramatut puhkust ka oma ettevõttes rakendada, soovitab Karo vaadata esmalt üle senise puhkusekorralduse ja muuta seda samm-sammult paindlikumaks.

„Meie alustasime samuti sellest, et võimaldasime inimestele puhkust 28 töö-, mitte kalendripäeva. See tähendab, et inimesed ei pea puhkepäevade sisse arvestama nädalavahetusi, mis omakorda annab arvestataval hulgal lisapäevi juurde ja soosib puhkuse võtmist ka näiteks 1-2 päeva kaupa,“ toob ta näite, kuidas juba olemasolevasse puhkuste süsteemi esmane paindlikkuseseeme istutada. Samuti on Karo kindel, et töötajaid motiveerib nii sünnipäeva puhul saadud tasustatud vaba päev kui ka lisapuhkepäevad nädalavahetusse jäänud riigipühade eest.

Karo kinnitab, et tänu piiramatule ja paindlikule puhkusele on töötajad on oma tavatöös energilisemad ja motiveeritumad ning väärtustavad üha rohkem tööajavälist elu. „Kokkuvõttes on nii tööandjal kui ka töötajal paindlikust lähenemisest ainult võita,“ julgustab ta teisigi ettevõtteid oma puhkusekorraldust ümber vaatama.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700