Autor: Personaliuudised.ee • 18. juuli 2023

Uuring: spetsialiste on puudu üle maailma, AI neid ei asenda

Riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistava rahvusvahelise uuringu kohaselt pakub suvi tööjõukriisile küll ajutist leevendust, aga jätkuvalt otsitakse igas maailma otsas tikutulega taga IT-, energia- ja finantsvaldkonna eksperte.
Manpower Baltikumi juhi Heigo Kaldra sõnul vastuoluliste signaalide aeg tööturul jätkub.
Foto: Meeli Küttim

Rahvusvahelise personaliettevõtte ManpowerGroupi kvartaalse uuringu raames küsitleti ligi 39 000 tööandjat 41 riigist, et teada saada, millised on kolmanda kvartali värbamisplaanid ja tööturuootused. Maailma kümne aktiivsema värbaja seas on hetkel vaid üks Euroopa riik – Holland. Teise kümne lõpust leiab Suurbritannia, Saksamaa ja Portugali, aga üldiselt on Euroopa ettevõtjad märksa ettevaatlikumad kui ettevõtjad Ameerikas ja Aasias.

„Vastuoluliste signaalide aeg tööturul jätkub,“ märkis Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra. Piirkonniti vastanduvad nii ettevaatlik ärevus kui julge enesekindlus, seega võib eeldada, et ettearvamatust lähitulevikuks jagub. Ühelt poolt ollakse majanduse arengu suhtes ebakindlad, aga mitte nii ebakindlad, et värbamisplaane seisma panna. Turgudel napib jätkuvalt nii ettevõtjatele vajalikke oskusi kui isiksuseomadusi ja on selgelt näha, et tehisintellekt veel päris inimestele konkurentsi pakkuda ei suuda. Samas seitse ettevõtjat kümnest tõdeb, et tehisintellektist on abi inimeste koolitamisel ja arendamisel,“ rääkis Kaldra.

Maailma värbamisedetabeli tippu kuuluvad hetkel Costa Rica, Holland, Peruu, Austraalia, India, maailma kõige tagasihoidlikumad värbajad on Argentinas, Slovakkias, Itaalias, Austrias ja Poolas.

29 riigis on värbamisplaanid eelmise kvartaliga võrreldes kasvanud. 43 protsenti küsitletud tööandjatest märkis, et plaanib inimesi juurde värvata, 39 protsenti hoiab senist taset, 15 protsenti kavatseb personali hulka vähendada ja 3 protsenti polnud uuringu läbiviimise ajaks otsustaud. Suured organisatsioonid on jätkuvalt julgemad värbajad kui väikesed.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700