Autor: Elina Lahesoo • 25. juuli 2023

Tahad puhkuse ajal päriselt puhata?

Kui oled end tööelus suurepäraseks saavutajaks, tegutsejaks, fookuse hoidjaks ja olulise ebaolulisest eraldajaks treeninud, võid avastada, et puhkamine ei olegi nii lihtne. Olesklemise ja molutamise vajalikkuses ilmselt keegi ei kahtlegi, ent kuidas siis puhata, kui oled puhkamiskunstist võõrdunud?
Foto: Pixabay.

Siin on sulle 8 praktilist võtet, millest päriselt puhkamist alustada!

• Kui töömõtted kutsumata külalistena välja ilmuvad, ütle konkreetselt EI ja vali uus mõte. Teema, millest sa päriselt puhkuse ajal mõelda soovid, olgu selleks siis taevas ujuvad pilvelaevad või parandamist ootav suvila katus.

• Küsi endalt igal hommikul "Mida MINA tänaselt puhkusepäevalt vajan ja ootan?“, "Mis on see, mis muudab tänase puhkusepäeva minu jaoks väärtuslikuks?".

• Tee rohkem asju, mida TAHAD, ja vähem neid, mida PEAB. Võid tunda, et PEAD paari nädalaga kogu sõpruskonna ja suguvõsa üle vaatama. Võib-olla VAJAD aga hoopis aega metsas või mere ääres, et lõpuks ometi tõeliselt lõõgastuda.

• Võid puhkusele minnes ka töökaaslastele märku anda, et sul on puhkamisoskuse juures arenguruumi ja töömõtted kipuvad segama. Lepi kolleegidega eelnevalt kokku, et sinuga võetakse ühendust, kui tõesti ilmneb olukord, mida sinuta lahendada ei saa. Kolleegid saavad võimaluse sinu puhkamisoskuse arengule sellega kaasa aidata, et iga pisimurega ei pöörduta. Sulle suurema kindluse, et hädaolukorras saad siiski vajadusel appi tõtata.

• Lisa oma puhkuseplaanidesse tegevusi, mis on sinu jaoks uued ja kergelt mugavustsoonist väljas. Pakkudes oma ajule midagi erakordset, on tal lihtsam harjumuspärastest (töö)mõtetest eemale hoida.

• Kui tunned ikkagi pidevat hirmu, et kõik kukub sinuta kokku, vaata olukorda pisut teise nurga alt. Millist tähtsust omab vaatluse all olev olukord sinu jaoks kümne aasta pärast? Mida see kõik maailma mastaabis tähendab? Kui pärast seda leiad, et see mõjutab sinu elu ka kümne aasta pärast või maailmakord on sinuta tõepoolest ohus, on ilmselt oluline tööle tagasi pöörduda. Muul juhul harjuta edasi, et puhkust nautida.

• Jäta pma päevaplaani õhku, et saaksid olla spontaanne.

• Kui tunned õhtul, et pöörasid liialt tähelepanu töömõtetele või planeerisid päeva tegevusi, mis sinu heaolukarikat ei täitnud, siis järgmisel päeval avaneb uus võimalus, et olla enesesõbralikum puhkaja.

Ilusat ja kosutavat puhkust!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700