Autor: Kadri Seeder • 1. august 2023

Preemiad ja toetused aitavad elukalliduse tormis hinges püsida

Tööandjad maksavad preemiat ning pakuvad soodustusi ja toetusi, et töötajad elukalliduse rallis toime tuleksid, kinnitab Kadri Seeder hiljutisele uuringule viidates.
Palgainfo Agentuuri juht ja analüütik Kadri Seeder
Foto: Liis Treimann

Aastapreemiaid on maksnud enam kui pool tööandjaist

Rohkem kui pool (51%) tööandjaist on töötajatele viimase aasta jooksul (aprill 2022 – märts 2023) maksnud preemiaid organisatsiooni majandustulemustest lähtuvalt, meeskonna või töötaja töötulemuse alusel või muudel põhjustel. Küsimust aastapreemiate maksmise kohta sellisel kujul varem ankeedis ei ole olnud.

Suurem osa maksis preemiaid aasta lõpul detsembris, ent oli ka neid, kes maksid preemiaid selle aasta veebruaris ja märtsis.

Tänavu kavatseb töötajatele preemiaid maksta veidi üle kolmandiku (35%) tööandjatest, 28% ei oska veel öelda, kas preemiaid makstakse. Enam kui pooltel juhtudest on preemiate maksmine kavandatud aasta lõppu, detsembrisse.

Kui preemiad makstakse välja detsembris või ka jaanuaris, mõjutab see eelkõige I kvartali töötasude statistikat, mis põhineb tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel.

Hüvesid töötajate toimetulekuks pakub üle veerandi organisatsioonidest

Küsitluses osalejatelt uuriti, kas nende organisatsioonis on viimase aasta jooksul hakatud pakkuma töötajatele mingeid hüvesid või soodustusi majandusliku toimetuleku parandamiseks ja elukalliduse tõusuga kohanemiseks.

Ligi kümnendik (9%) märkis, et töötajatele on mingeid toetusi pakutud, 3% ei ole pakkunud, aga plaanib seda teha.

Eelmisel aastal oli üle veerandi (26%) neid, kes märkisid, et töötajatele on toetusi pakutud, kuid vabas vormis toodi esile peamiselt tavapäraseid soodustusi, nagu spordiga tegelemise toetus, tervisekindlustus, toitlustuse ja transpordiga seotud soodustused. Samuti oli mainitud paindlikku tööaega, kodus töötamise võimalust, tasustatud vabasid päevasid jms. Otseselt energia või elukalliduse toetusi ei nimetatud.

Sel kevadel nimetasid tööandjad pigem elukalliduse tõusuga seotud soodustusi ja toetusi, mis viitab sellele, et küsimuse eesmärgist saadi paremini aru.

Tööandjate vabas vormis kommentaarid

- 2022. aasta viimases kvartalis maksime kõikidele töötajatele energiatoetust summas 100-150 eurot.

- Aitame maksuameti tulumaksu juurdemakseid kompenseerida.

- Igakuine inflatsioonitoetus kõikidele töötajatele.

- Inflatsioonitoetus.

- Veebruaris maksime kõigile madalamapalgalistele 100 eurot toimetulekutoetust.

- Kõigile töötajatele maksti elukalliduse toetust detsembris 2022 summas 600 eurot.

- Maksime kolmel talvekuul toetusi suurenenud energiahindade toimetulekuks nendele töötajatele, kelle tasud jäävad alla Eesti keskmise palga.

- On makstud energiatoetust 145 eurot kuus alates september 2022 kuni märts 2023.

- Oleme maksnud inflatsioonitoetust mõnel korral.

- Meie töötajad tulevad oma töötasuga toime.

- Maksta head palka, käia ajaga kaasa, töötaja peab ise siis toime tulema.

Palgainfo Agentuuri ja CVKeskus.ee. korraldatud küsitluses osales 402 tööandjat, kes annavad tööd hinnanguliselt 50 000 töötajale. Esindatud olid eri tegevusalade ja suurusega organisatsioonid, kuid ülekaalus on suurema töötajate arvuga tööandjad.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700