Autor: Marika Raiski, juhtimis-coach • 19. detsember 2023

Paindlikkuse uued tahud: tulevikus mitu ametit korraga

"Olen täiesti veendunud, et tulevik on ettevõtete päralt, kes võimaldavad töötamises täiesti uutmoodi paindlikkust," kirjutab arvamusloos juhtimis-coach Marika Raiski.
Foto: Pexels

Töötajate üha enam pilti kerkivad ootused tööandjale saab jagada kaheks, kus ühelt poolt on peale tulemas trend töötada samal ajal mitmes eri ametis või tegeleda töö kõrvalt süvitsi hoopis mõne hobiga. Teisalt oodatakse tööandjalt aja ja ressursi panustamist töötajate ümberõppesse, sest aina rohkem on tööturul ka inimesi, kes soovivadki karjääris täieliku kannapöörde teha.

Kõike me teame ütlust, et kes teeb, see jõuab, ning aktiivsetel ja tegutsemishimulistel inimestel on töö- ja tegevuste laud alati pigem täis. Need on tihtipeale ka inimesed, kes soovivad end teostada samal ajal mitmes ametis või õppida ühel hetkel selgeks täiesti uue ameti.

Kõik me teame seda tunnet, kui oled juhina värvanud unistuste tiimi. See on suur saavutus, sest inimkapital on tänapäeval üks ettevõtte väärtuslikumaid varasid. Heade inimeste pärast käib talendisõda ja suurepäraseid töötajaid leida ei olegi nii lihtne. Iga juht ja personalispetsialist, kes on sellega tegelenud, teab, kuivõrd pikk ja aeganõudev protsess see on.

Kui vaatame uuringufirmade statistikat, näeme, et võimekusele hoida inimesi ettevõtetes, on vaja tähelepanu pöörata. Gallupi hinnangul on töötajate voolavus muutunud ainuüksi USA-s triljoni dollari suuruseks probleemiks ja uuringufirma Ceridian on välja toonud, et rohkem kui iga kolmas töötaja otsib aktiivselt uut tööd.

Seda enam tuleb igal juhil tõdeda, et unistuste tiimi kokku panemine on teekonna esimene samm ning leida tuleb viisid, kuidas häid töötajaid ettevõttes hoida ja voolavust vähendada. Kahtlemata tasub otsa vaadata uutele trendidele, millele koroonaaeg on tugevalt jõudu juurde andnud.

Mitu ametit korraga?

Karjääri edendamine ei peagi alati tähendama edutamist, see võibki tähendada lisaameti juurde õppimist või lisatöökoha võtmist. Ajendeid, miks inimesed soovivad pühenduda mitmele ametile samal ajal, võib-olla väga erinevaid. Mõne jaoks on selleks soov ennast maksimaalselt teostada, sest kui inimesel on vaba aega, võib ta tahta end professionaalselt maksimaalselt rakendada ja ära kasutada kõik enda tugevused. Teisel võib motivatsiooniks olla tahe mugavustsoonist välja astuda ja midagi täiesti uut õppida.

Millised on mitmes ametis töötamise eelised?

• Uute oskuste õppimine. Olenemata sellest, kas inimene asub tööle täiesti uude valdkonda või olemasolevaga sarnasele töökohale, tähendab uus ametikoht edu saavutamiseks vajalike uute oskuste ja teadmiste omandamist.

• Koostöövõrgustiku laiendamine. Uues ametis loodud suhted aitavad kasvatada professionaalset võrgustikku. Võin näitena tuua, et üks minu coachee'dest tegeleb täna minu sotsiaalmeedia turundusega. Ehk minu kliendist sai töötaja, kes aitab minu paralleelkarjääri edasi viia.

• Sissetulekute suurendamine. Kui olemasolev töökoht ei vasta töötaja rahalistele vajadustele, kuid tal ei ole soovi ettevõttest edasi liikuda, võib lisatöökoht selle murekoha lahendada.

Mida saab ettevõte teha?

• Toetada ja normaliseerida töötajate mitmele tööle asumist.

• Luua ettevõttes seda toetav personalipoliitika.

• Juurutada ettevõttes ümberõppe programme.

Mitme ameti pidamisel on kindlasti ka omad ohud, sealhulgas võimalus kaotada olemasolev töö. Ettevõte ja juht peavad alati töötaja tööga rahul olema ning tundma, et ta täidab ootused ja seatud eesmärgid. Lisaks esitab väljakutseid seadusandlus, sest Euroopa Liidus pole kahe palgatöö tegemine seaduslik ehk leida tuleb alternatiivsed võimalused. Milleks on näiteks käsunduslepingu alusel töötamine või oma firma asutamine.

Tööandja toetus ümberõppesse

Üks üha kasvavatest ootustest tööandjale on võimalus ettevõtte siseselt ümber õppida. Kui mõtleme sellele, et oskused on alati omandatavad, kuid kõige olulisem on alati tööle värvatud inimese isiksuseomadused. Kui teame olemasoleva töötaja tausta, siis teda uuele ametile välja õpetades, vähendame tunduvalt ohtu, et uue värbamisega ebaõnnestume.

Loomulikult on ümberõpe ikkagi ka tööandjale päris suur risk, sest kunagi pole kindel, et inimene, kes uue ameti selgeks õpib, ettevõttesse edasi ka tööle jääb. Muret tundes, kas juhtide ja töötajate arengusse panustamine ikka tasub ära, on hea mõelda ühe juhi lausutud kuldsetele sõnadele. Mõte oli lihtne: “Mõtle, kui sa ei arenda oma töötajaid ja nad jäävad sinu juurde?“ Seega alati tasub panustada inimeste arengusse ja anda neile võimalusi teha mitut tööd korraga või õppida selgeks täiesti uus amet.

Moodsa aja organisatsioonides peaks töötajate hoidmine olema esmatähtis, sest inimvara on üks kriitilisemaid komponente ettevõttele edu saavutamisel. See on üks viimase paarikümne aasta jooksul toimunud suurimatest muutustest ärikeskkondades ja seda ilmestab hästi juhtimisguru Peter Druckeri väljatoodu. Aastal 1999 leidis ta, et 20. sajandi ettevõtte kõige väärtuslikum vara on tootmisseadmed, kuid 21. sajandi kõige väärtuslikum vara on töötajad ja nende tootlikkus.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700