Autor: Palgauudised.ee • 23. jaanuar 2024

Tööandjate ootused on sageli ebarealistlikud: üliinimesi tööturul igavlemas ja pakkumisi ootamas ei ole

Tööandjad otsivas sageli inimesi, kes teavad ja oskavad kõike, on oma valdkonnas eksperdid, tunnevad tehnoloogiaid ja on suurepäraste isiksuseomadustega. Paraku selliseid tööturul igavlemas ja pakkumisi ootamas ei ole, neid peavad tööandjad ise arendama ja koolitama, ütleb Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra.
Foto: Meeli Küttim

Riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistav rahvusvaheline uuring näitab aktiivset värbamist, mis ei sobitu hästi kokku meie piirkonda jõudnud ebakindluse ja pessimismiga. Uuring viitab ka suurele oskuste nappusele – tervelt 75 protsenti enam kui 40 000 küsitletud tööandjast märkis, et neil on raske sobivaid inimesi leida.

ManpowerGroupi kvartaalse uuringu raames küsitleti enam kui 40 000 tööandjat 41 riigist, et teada saada, millised on alanud, ehk tänavuse esimese kvartali värbamisplaanid ning tööturuootused. Globaalsetes värbamiskavatsustes võib märgata majandus-poliitilist mõju ettevõtete tulevikuhinnangutele. 54 protsenti tööandjatest ütleb, et peab tehnilisi oskusi arendama, et rohepöördega sammu pidada.

Globaalselt on suurim värbamisvajadus jätkuvalt infotehnoloogia- ja finantsvallas, samuti on keeruline leida insenere. Pisut madalamaid värbamiskavatsusi märgivad üleilmselt ettevõtted hetkel tootmise ja logistika valdkonnas.

„Sama uuringu järgi oli kümme aastat tagasi sobivate spetsialistide leidmisega hädas 36 protsenti tööandjatest, praegu 75,“ märkis Manpower Baltikumi juht Heigo Kaldra.

„Uuring näitab endiselt optimistlikku värbamisaktiivsust, aga see peegeldab ka asjaolu, et olemasolev ja pealetulev tööjõud ei vasta enam ootustele. Tööandjate eeldused on sageli ka ebarealistlikud – otsitakse inimesi, kes teavad ja oskavad kõike, on oma valdkonnas eksperdid, tunnevad tehnoloogiaid ja on suurepäraste isiksuseomadustega. Paraku selliseid tööturul igavlemas ja pakkumisi ootamas ei ole, neid peavad organisatsioonid ise arendama ja koolitama, mis nõuab põhimõtteliselt teistsugust hoiakut,“ lisas Kaldra.

Maailma värbamisedetabeli tippu kuuluvad hetkel India, Holland, Costa Rica, Ameerika Ühendriigid ja Mehhiko. Maailma kõige tagasihoidlikumad värbajad on hetkel Argentiinas, Tšehhis, Jaapanis, Ungaris ja Kreekas. Kvartaalselt on väljavaateid parandanud enim Saksamaa, mis tunnistab ka Euroopas kõige suuremat töötajate defitsiiti. Üheks suuremaks kukkujaks on mõistetavalt Iisrael. Samas piirkondlikult on pikalt olnud pessimistlikud Ungari ja Poola tööturud, mis on aastaga võrreldes just suurimad värbamiskindluse kasvatajad.

42 protsenti küsitletud tööandjatest märkis, et on valmis inimesi juurde värbama, 39 protsenti hoiab senist taset, 16 protsenti kavatseb personali hulka vähendada ja 3 protsenti polnud uuringu läbiviimise ajaks otsustaud.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700