Autor: Personaliuudised.ee • 5. märts 2024

Üle poole töötajatest on kokku puutunud töökiusuga

Aasta algul viis CV.ee läbi uuringu, milles osalenud 2242 vastajast lausa 63% on isiklikult kogenud töökiusu. Töökiusu on kõrvalt näinud 62% vastajatest ehk et tegu on probleemiga, mis puudutab otseselt või kaudselt rohkem kui pooli töötajaid.
Foto: Pixabay.

“Võrreldes 2022 aasta kiiruuringu tulemustega on töökiusu tunnetavate inimeste hulk oluliselt vähenenud. Seda lausa 82%-lt 63% peale. Sellegipoolest võib endiselt öelda, et töökiusu tunnetajate hulk on murettekitavalt kõrge,“ ütleb CV.ee turundusjuht Karla Oder.

„Kuigi valimis on kindlasti inimesi, kes tunnetavad töökiusu erinevalt ja iga konflikt ei pruugi olla töökius, siis fakt on see, et inimesed tunnetavad mingit ebakõla. See omakorda mõjutab nende vaimset ning füüsilist tervist ning kahjustab ka ettevõtte üldist töökultuuri ja tulemuslikkust. On hädavajalik, et tööandjad pööraksid rohkem tähelepanu sellele probleemile ning võtaksid meetmeid turvalise ja toetava töökeskkonna loomiseks, ” sõnab Oder.

Uuringus selgub, et kiusajaks on tavaliselt kolleeg või kaastöötaja (64%), üle poole juhtumistest otsene juht (58%). Esineb aga sedagi, et kiusaja rollis on ettevõtte tegevjuht (23%), töötaja teisest osakonnast (17%) või lausa ettevõtte väline partner (3%).

Töökiusu ohver peab toime tulema töö liigse kontrollimise ja pideva kritiseerimisega (60%), aga ka arvamuse ja seisukoha ignoreerimisega (54%). Eriti murettekitav on see, et pea pool vastanutest koges või kogeb vaimset vägivalda, 7% seksuaalse alatooniga kommentaare või ebameeldivat katsumist ning 2% kas vägivallaga ähvardamist või lausa füüsilise vägivalla tarvitamist.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700