22. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tervislik kontorilõuna valmista ise!

Kui keha ei saa vajalikke toitaineid kätte, pole midagi imestada, et nälg pidevalt näpistab või oleme loiud ja tusased.
Foto: shutterstock.com
Sajad eestimaalased jälgivad edukalt ja vähem edukalt erinevaid veebipõhiseid toitumis- ning treeningkavasid. Kaalulangetajate edulugusid lugedes jääb silma, et paljuski on ülekaalu põhjustajaks ebatervislik toitumine töökohal, vähene liikumine ja kõiksugu kiusatustele järele andmine.

Toitumisnõustaja ja personaaltreeneri Erik Orgu abiga püüdsime välja selgitada, kuidas muuta igapäevaseid toitumisharjumusi tervislikumaks.

Miks järjest enam inimesi on hädas oma kaaluga?

Meie töö muutub ju üha enam istuvaks - mis siin imestada. Ka oleme me kõik igapävase turunduslaviini all survega tarbida ühte teist või kolmandat poolfabrikaati ning kaugeneme värskest ja toitainerikkast õigest toidust. Kui keha ei saa vajalikke toitaineid kätte, pole midagi imestada, et nälg pidevalt näpistab või oleme loiud ja tusased.

Paljud programmid ja nende koostajad ei paku kahjuks piisavalt praktilist ega terviklikku lahendust - kas menüü jääb väga üksluiseks ja inimesed ei suuda seda juba seeõttu jälgida või pakutakse näiteks liialt poolfabrikaate, mille toiteväärtus ei ole kiita. Olen näinud ka prgramme, kus antakse inimestele valesid ja eksitavaid nõuandeid. Kahjuks on hetkel pakkujate seas olukord selline, et ebakvaliteetset on rohkem kui kvaliteetset, kuid kui inimene ei ole toitumisnõustamise taustaga, siis on selge, et iseseisvalt nendes valikut teha on tal raske.

Te soovitate lõunasöögi kontorisse ise kaasa teha? Miks?

Siis sa tead täpselt mida ja kui palju sööd ning see on kaalu alandamisel või kontrolli all hoidmisel võtmetähtsusega. Paljud väljas söödud lõunasöögid sisaldavad peidetud suhkruid, lisaaineid ja liigselt kaloreid ning võivad ka raskesti seeditavad olla. Kui tunned end pärast sööki uniselt, siis see ei ole õige. Pealevaadates ei näe sa ju näiteks, kas omlett on tehtud rõõsa koore või hoopis piimaga. Ise toitu kaasa tehes kontrolid sa kõike, mida suhu paned ja see ei võta sul rohkem aega kui 15-20 minutit päevas. Toidukorrad saab valmistada ka mitmeks päevaks ette, säästes aega veelgi rohkem. Ise võtan ka oma lõuna kaasa - valmistan selle eelneval õhtul või samal hommikul ja naudin toidu värskust ning head maitset.

Mis juhtub, kui lõunasöök üldse vahele jätta?

Juhtub see, et saad vähem energiat ehk siis jääd kehale võlgu. See on nagu SMS laen, kus hiljem maksad kõik tagasi ja tõenäoliselt kopsaka intressiga: seda siis liialdatud toidukoguse või valede impulsiivsete toiduvalikutega. Näiteks kiirtoit kioskist, kiire saiake kohvikust jne.

Millised toidud on parimad, et energiataset tõsta?

Mida naturaalsem ja vähem töödeldud, seda parem. Kui sul on näiteks magusaisu, siis söö keedukartulit (asendab magusa) lõhe (annab omega 3 rasvhappeid ja stabiliseerib veresuhkru) ning värske salatiga (vitaminid ja mineraalid toidavad su keha rakutasandini). Aju on energiast tulvil ja keha ka. Ära mine maiustuste lõksu!

Milles peaks hoiduma, mis teevad enesetunde loiuks?

Kindlasti töödeldud toitudest, sest suur hulk energiat läheb nende toitude tuvastamisele ja seedimisele. See omakorda mõjutab negatiivselt su töövõimet. Praegu olekski hea mõelda, millal tundsid end viimati kontorilõunat süües väsinuna? Ilmselt üsna hiljuti. Sellised toidud on vaja menüüst välja jätta. Kui lõunalauast tõused, alusta oma enesetunde hindamist ning lõunamenüü redigeerimist vastavalt sellele.

Mida soovitate näksida vahepalana ja mida tasub lauasahtlisse valmis varuda, et ei haaraks kohvikus müüdava shokolaadi või saiakese järele?

Näksimisisu on märk sellest, et su kehal on toitainetepuudus ja seda suuresti üldisele valele toitumisele. Töös oma klientidega saan pidevalt tagasisidet, et kõrge toitainesisaldusega toitumiskava jälgides kaovad nii näksimis- kui magusaisud. Lugusid saab lugeda näiteks siit. Piisab 3-4 korralikust toidukorrast.

Siiski võib külmikus varuks olla hommikul valmistatud kõrge toiteväärtusega salat - sellest paremat näksimisvarianti ei ole. Salati võid asendada juurviljakuubikutega. Kui näksidega mitte liialdada, siis on lubatud ka pähklid ja B-vitamiinirikkad marjad.

Paljudes kontorites pole eraldi kööginurka, küll on olemas mikrolaineahi. Kuidas suhtute mikrolaineahjus toidu soojendamisesse?

Mikrolaine ahjus soovitaksin toitu soojendada ainult nii harva kui vaja ja seda mida vaja, sest toidule ei mõju see siiski hästi. Näiteks sul on liha kastmes riisiga, siis soojenda ainult pool kogusest, mille segad teise poolega, sest tulikuuma sa ju ikka sööma ei hakka ja soojendatud toiduosa tõstab temperatuuri ka külmal. Iga kord, kui sööd mikrolaineahjus soojendatud toitu, siis söö kõrvale midagi küpsetamata ja värsket. Hästi sobivad näiteks salatilehed köögiviljadega.

Milline on parim jook söögi kõrvale?

Parim jook on lisaaineteta vesi. Võib ka olla mullivesi, mille sisse pigistada sidrunit, mis aitab toidus sisalduval raual paremini imenduda, kui on madala hemoglobiinitasemega mure.

Kui palju tohib kohvi juua?

Mina soovitaksin kohvist üldse loobuda, tore oleks ju mitte olla sõltuv mitte ühestki toiduainest ega joogist. Kui siiski jood kohvi, ära sinna midagi lisa. Tea, et kui lisad suhkurt, siis tegelikult oled ka suhkrusõltlane.

Kuidas suhtute nendesse kooretopsidesse, mille säilivusaeg on kaks aastat?

Halvasti, selles pole järel midagi head ega kasulikku. Toode on olnud hapnikuta kaks aastat ehk toitainete mõistes täielikult "surnud".

Kas on ehk veel midagi kontorites pakutavast, mis tuleks tervislikuma valiku vastu välja vahetada, näiteks kommivaagen sekretäri laual?

Kommivaagna ehk valge suhkru vaagna võiks välja vahetada pähklivaagna või pähkli-rosina vaagna vastu. Võiks juba aru saada, et kommid on "eelmine sajand" ega teha oma kehale süstemaatiliselt ise elu keerulisemaks. Samuti mõtle üle kingid kolleegidele - kas kommikarp on ikka hea tahte avaldus? Või oleks värske puuviljavaagen või pähkliassortii palju asjalikum valik.

Mis Te arvate võileibade söömisest lõunaks?

Kui on kvaliteetne toit, näiteks nagu minu toitumiskavas Evelini leivaga retseptid, siis on see täitsa ok. Aga mitte iga päev, sest leib on siiski töödeldud ja kõrgemapoolse kalorisisaldusega.

Kui väljas lõunat süüa, siis mida toidu valikul tähele panna?

Sinu toit peaks olema võimalikult lihtne ja sa pead aru saama, mis taldrikul on. Ei pea võtma sügavkülmutatud kanaliha, mida on ühe korra paneeringuga küpsetatud, siis jahutatud ja taaskord järelküpsetatud. Kui tahad teadlik olla, kuidas toit on valmistatud, siis küsi seda teenindajalt. Kui järgneb pikk jutt, siis on su toitu algsest palju muudetud ja see pole just kõige parem.

Ainult tervislikust toitumisest ju ei piisa. Mis Te soovitate, kuidas kiiresse tööpäeva pisutki liikumist tuua? Tavaline vabandus on see, et hommikul on kiire, ei jõua, lõunaajal olen kontoris ja ei ole võimalik, õhtul on väsimus ja perekohustused.

Alustuseks piisab tervislikust toitumisest täiesti. Aga kui tahad tunda, et oled heas füüsilises vormis, tuleb lihtsalt lõpetada vabandamine ja leida see aeg 2-3 korda nädalas. Sul on ju ka nädalavahetused! Ma pole kohanud ühtegi inimest, kes tegelikult aega ei leia, kui soovib. Olen treeninud inimesi kasiino baaridaamidest tippjuhtideni, siia hulka kuuluvad ka pereemad-isad, kes on lastega superhõivatud. Oleme koos mõeldes kõigile aja leidnud.

On Teil mingi motivatsiooninipp, kuidas muuta tervislik toitumine ja liikumine harjumuseks?

Pange endale meeldetuletused telefoni igaks päevaks, 3x päevas toitu tervislikut ja 1x päevas tee trenni/liiguta. Tee seda kohe ja kuu aja pärast avastad, et toitud paremini ning oled ka tegelikult oma treeningklubi kaarti kasutada jõudnud.

Sekretärid on oma ettevõtte külaliste ja kolleegide võõrustajad. Mida tervislikku soovitate pakkuda koosoleku- ja nõupidamislaual saiakeste-küpsiste asemel?

Mina isiklikult ei söö ühelgi tähtsamal koosolekul ega nõupidamisel. Aga kui sinna lauale midagi siiski on vaja panna, siis jällegi naturaalsed toiduained, näiteks pähklid, kasvõi popcorn ja puuvilja/köögivilja vaagen koos sidruniveega.

5 lihtsat ja energiarikast lõunasööki

Kui kontoril puudub kööginurk, siis valmista toorained ette hommikul enne tööle minekut või eelmisel õhtul.

ESMASPÄEV

Sega kookosrasv, natuke mett ja kohupiim ühtlaseks massiks ning serveeri lemmikmarjadega.

TEISIPÄEV

Klopi munakollased soolaga segi ja prae pannil, kasutades madalat kuumust ja pidevalt segades, sest see ei kuivata munakollaseid liigselt ära. Puhasta ja purusta avokaado ning sega jahtunud munakollasepudruga, lisa maitseroheline. Määri segu lõuna ajal riisigaletile ja serveeri viilutatud värske tomatiga.

KOLMAPÄEV

Lõika õun sektoriteks, määri kergelt kookosrasvaga ja prae keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Tõsta kuumad õunatükid kaussi, maitsesta mee ja kaneeliga ning lisa juurde ricotta kohupiim.

NELJAPÄEV

Tükelda värke ananass, kurk ja jääsalat ning sega kodujuustuga. Maitsesta Herbamare ürdisoolaga (supermaitsev!).

REEDE

Sulata krevetid ja sega kokku kodujuustu, kurgi, spinati ja rohelise sibulaga. Soovi korral maitsesta ürdisoolaga. Rösti leib krõbedaks ja lõika kuubikuteks ning serveeri salatil.

Rohkem retsepte leiad erikorgu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700