11. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduga lihtsamate tervisehädade vastu

Foto: pixabay.com
Aeg on külmetuste ja käheda kurgu aeg. Kui sul on tervisega probleeme, siis kindlasti ei tasu süüa midagi, mis olukorda halvemaks teeb. Toitumisnõustaja Erik Orgu tutvustab toite, mida võiksid süüa, et seljataksid terviseprobleemi kiiremini.

Nohu

Üks halvimaid sümptomeid külmetuse puhul on tige nohu. Su nina lihtsalt jookseb vett ja sellel ei näi lõppu tulevat.

Hea valik: värske ingveritee, sidrunivesi ja õunaäädikavesi on väärt proovimist, kui otsid leevendust nohule.

Halb valik: teravad toidud, need võivad võimendada nohu eritust, alkohol pole ka hea valik.

Valus kurk

Kui kurk on valus, siis võib söömine ebamugav tegevus olla, aga toitaineid on siiski vaja, et organismil oleks jõudu haigusele vastu astuda.

Hea valik: soe piparmünditee meega (tee võiks olla soe, mitte kuum nagu arvatakse, nii ei põhjusta sa endale põletikulises kurgus lisapiina, kui seda jood). Toitudest sobivad pehmed kreemjad konsistentsid, kuna need ei tee liiga su kurgule, proovi näiteks püreesuppi, kartulipüreed ja muna.

Halb valik: väldi kuumasid ja kõvasid toite ning värskeid tsitruselisi puuviljasid, sest happelisus võib kurku veelgi ärritada.

Peavalu

Dehüdratsioon võib olla üks peavalu põhjustajaid. Enne kui hakata rohtu võtma, tuleks veenduda, et oled piisavalt vett joonud. Mul esinevad just ja ainult sel põhjusel peavalud ning vesi lahendab alati probleemi.

Hea valik: joo 250-500 ml vett ja kui hakkab parem, siis korda 2-3 korda. Kui see ei aita ja valud on tugevad ning sageli ega allu valuvaigistitele, siis pöördu kindlasti arsti poole.

Halb valik: toidud, mis sisaldavad maitsetugevdajat ja suhkruasendajaid, šokolaad, punane vein.

Kõhulahtisus

Hea valik: banaan, riis, küpsetatud õun, kaerahelbepuder, keedetud kartul ja nahata kanafilee.

Halb valik: toidud milles on suhkruasendajad, sest need võivad kõhulahtisuse sümptomeid tugevdada. Toores sibul, toores õun, brokoli, kapsas ja oad ning kindlasti alkohol ja kohvi.

Iiveldus

Kui sul iiveldab, siis mõte toidust on kindlasti kauge, aga õiged toidud võivad olukorda leevendada. Proovi järgnevaid toite väikestes kogustes ja kui hakkab parem, siis söö veel.

Hea valik: ingveri- või sidrunitee, sidruniviilud ja värske piparmündi- ning kummelitee.

Halb valik: rasvane ja terav toit pole kindlasti abiks, nagu ka alkohol, limonaad ning kohvi.

Kui sul on mõni ülalnimetatud haigus kallal, siis tee õiged valikud ja tunned ennast paremini - kiiremini!

Loe lisaks www.erikorgu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700