Kogu tõde Facebooki kasutajatest

Maailma kõige populaarsema sotsiaalvõrgustiku kohta on arvatud, et see on vaid teismeliste pärusmaa, kuhu kesk- ja vanemaealistel asja pole. Mida ütleb aga statistika Facebooki kasutajate kohta Eestis ja maailmas?

Kasutajate demograafia

Facebooki kasutab 610 miljonit inimest, kellest pea 350 000 on oma kodumaaks märkinud Eesti. See tähendab, et enam kui 26% Eesti elanikkonnast ja 36% siinsetest internetikasutajatest on FB püsikunded. Nende näitajatega oleme maailmas 93. kohal. Esikohta hoiab enda käes USA (148 miljonit FB kasutajat), teisel kohal on Indoneesia (34 mil) ja kolmandal Suurbritannia 28 miljoni FB kasutajaga.

Kui vaadata eestlaste vanuselist jaotuvust, siis on kõige rohkem FB kasutajaid vanuserühmades 18-24 (37%) ja 25-34 a (32%). Teismeliste osakaal on üllatuslikult väike – 13-15aastaseid on vaid 6% ning 16-17aastaseid 7%. Skaala teises otsas  (vanemad kui 65 aastat) on kasutajaid samuti väga vähe – 1%. Seega ei ole FB Eestis sugugi ainult noorte või teismeliste hängimiskoht. Sama lugu on ka USA-s, kus aktiivseimad kasutajad on vanuses 18-24ja 25-34 – nemad moodustavad kõikidest kasutajatest täpselt 50%. Kõige märgatavam erinevus võrreldes Eestiga tuleb välja vanuserühmas 45-54 aastat: Ameerikas on selliseid FB kontoomanikke 12%, Eestis aga ainult 4%.

Ka soolise võrdõiguslikkusega on FB-s kõik korras – naisi on 55%. Muide, teatav naiste ülekaal valitseb enamus riikides, mille kodanikud on FB-ga liitunud.

Reklaami- või suhtluskanal?

Facebooki algne idee ei olnud turundajatele uue kanali ehitamine, vaid luua maailma parim sotsiaalvõrgustik. Samas on selle muutumine üheks olulisemaks reklaamikanaliks loomulik ja loogiline – oma sõnumit tasub ikka levitada seal, kus on inimesed, kes seda märkavad.  Kui kolmandik elanikkonnast on Facebookis, siis järelikult peavad seal olema ka ettevõtted, kes tahavad tarbijatele sõnumeid edastada.

Eesti fännilehti on FB-s umbes tuhat. Populaarsematel neist on üle 30 000 kasutaja, kuid rõhuv enamus saab uhkustada siiski vaid paarisaja fänniga. Selleks, et ühte FB kasutajat enda leheküljega liituma panna, peab kulutama nii aega kui raha. Et fänne hoida, peab nendega suhtlema ja jagama infot, mis inimesi tõesti huvitab. Ei ole just lihtne ülesanne, sest konkurents tähelepanu pärast on päris suur ja inimesed on korraga mitme või isegi mitmekümne ettevõtte sõbrad.

Seda arvestades võib Facebooki võrrelda ajalehega, kus oluline info ja uudised vahelduvad reklaamiga. Kasutajate jaoks on üks peamistest erinevustest see, et Facebookis on info ja reklaami eristamine keerulisem ja kasutajate võimalused reklaami vältida suuremad. Turundajate jaoks on aga FB hea võimalus sihtida sõnumeid väga täpselt määratletud sihtrühmale.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, PR-blogi Vare & Jaakkola

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara