Autor: Tiina Saar-Veelmaa • 7. aprill 2020

Tööõnn ei ole ainult hea aja teema

Tiina Saar-Veelmaa
Foto: Raul Mee
Viimase paarikümne aastaga üles ehitatud inimkeskne juhtimiskultuur teeb vähikäiku, tõdeb psühholoog ja organisatsioonikultuuri disainer Tiina Saar-Veelmaa.

Taban end üha enam mõttelt, kuidas oleme üksteisega seotud kui doominoklotsid. Kui ühel pole tööd ja sissetulekut, siis mõjutab see automaatselt ka suuremat ringi tema ümber. Töö kaotanud väikeettevõtja ei saa enam olla kundeks oma juuksurile, laste eraõpetajale, treenerile, terapeudile, autolukksepale, rätsepale, kui tema sissetulek päevapealt kaob. Seda enam vajame praegusel ajajärgul paindlikkust ja tarku otsuseid töökohtadel. Inimene ei ole pelgalt kulurida tabelis, isegi kui valitseb kriis, kaos ja majandusmaastik praguneb.

Kahjuks kuulen üha sagedamini lugusid organisatsioonidest, mis paanika või teadmatuse tagajärjel on liikunud juhtimiskvaliteedis mitu sammu tagasi ja kohtlevad oma inimesi vääritult. Viimase paarikümne aastaga üles ehitatud inimkeskne juhtimiskultuur teeb vähikäiku. Paljud, varem usalduspõhist juhtimist praktiseerinud organisatsioonidki liiguvad diktaatorlik-konservatiivsel kursis oma inimesi informeerimata, kaasamata, toetamata.

Maailm toibub

Aga see ei ole maailmalõpp – maailm toibub, majandus koos tööturuga samamoodi ning ühel hetkel vajame neid samu inimesi taas visioone, missioone ja väärtusi teenima. Aga kas siis enam saame? Tööandja maine ülesehitamine on pikk ja kallis teekond usalduse suunal. Kui see korrapealt lõhkuda, siis jäävad sügavad armid ja mõned haavad ei paranegi.

Niikuinii on enamik firmasid peatanud oma töötajate koolitamise, ühisüritused, kärpinud palku, suunanud võimalusel kodutööle. Töötajalt eeldatakse kannatlikkust, vastutustunnet, pühendumist ja võimet iseennast motiveerida ka kodumajapidamise haldamise kõrvalt. Tegelikult on kõik praeguses olukorras töötavad inimesed omal moel kangelased, kes väärivad suurt lugupidamist.

Aga mida me teeme, kui käivet ja kliente pole, küsivad juhid. Tõsi, ongi raske aeg ja piiratud valikud sunnivad tegema otsuseid, millest heal ajal ei mõtleks. Samas näitab tõelist töösuhte kvaliteeti see, kui osatakse koos olla ka nõrk ja haavatav.

Julgust, julgust!

Muidugi nõuab see julgust. Sõna „julgus”, inglise keeles courage tuleb ladinakeelsest tüvest cor, mis tähendab südant. Südamest juhtimine on aus ja siiras. Ka raskeid otsuseid saab teha nii, et inimeste väärikus alles jääb ja nende võimalused elus suurenevad. Kui ise ei oska, saab küsida abi mediaatoritelt, tööpsühholoogidelt, mentoritelt.

Pikemat arvamust saad lugeda Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700