18. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajajuhtimine tööotsijale - millest alustada?

Edukas ajajuhtimine neile, kel on töökoht alles ja neile, kes on töö kaotanud, tunduvad olema küll täiesti erinevad asjad.  Efektiivsuse ja tasakaalu mõtteviisi võtmes, põhinevad nad aga ikka samadel põhimõtetel.

Ikka kõigepealt kompass ja siis kell, ehk esmalt peab olema mõtteviis  õige ja alles siis tegevused, mida teha ja kuidas neid järjestada.

Aga kõik see nõuab aja juhtimist ehk aja investeerimist enese sisse vaatamiseks, enese sees urgitsemiseks ja oma "leidude" seedimist.

Ja ma olen nõus, et see on tihti väga ebameeldiv. Eriti raske on see siis, kui elu ei lähe mitte nii nagu tahaks, kuigi samal ajal on see õige põhjus, miks seda teha. Kaotada pole midagi, keegi niikuinii ei maksa palka selle aja eest, mis mul selleks kulub! Aga valik on alati sinu ja sa võid alati valida ka mõne muu tee. Näiteks, õnnetu olemise ja lootmise, et keegi teine leiab või loob sulle töö.

Aga selleks peab praegu ikka tõesti suur optimist olema?

Alusta aja investeerimist oma paradigmade ehk mõtteviiside revideerimisse.

Siililegi on selge, et tööandja ei otsi uut töötajat lihtsalt otsimise pärast, vaid selleks, et täita oma vajadusi, lahendada oma probleeme. 

Seega esimene paradigma, mille muutmisele peaksid keskenduma, on tööotsija paradigma:

Tööotsija. Ma olen tööotsija, võta mind tööle, sest vajan tööd. Siin on mu CV.

Efektiivne paradigma on panustaja paradigma.

Panustaja. Ma olen lahenduse pakkuja. Kuna sul (tööandjal), on oluline vajadus, siis mina pakun sulle oma tugevusi selle vajaduse täitmiseks. Siin on mu nägemus, kuidas sind aidata.

Kuidas  praktiliselt panustaja paradigmani jõuda? Millest alutada?

   1. Kujuta ette suurt ringi, mille sees on kirjas kõik su probleemid. Kõik takistused, miks sa ei leia tööd, mida tahad või üleüldse mingitki tööd. See on sinu murede ring.

   2. Nüüd kujuta ette, et suure ringi sees on ka üks pisike ring, kus on kirjas see, mida sa saad teha või kasvõi karvavõrra mõjutada, et leida töö. See on sinu mõjuulatusring.

   3. Võta suur paberileht, joonista need ringid ja kirjuta nad täis.

   4. Kui oled jõudnud mõjuulatusringini, siis esita endale veel mõned abistavad küsimused, vasta neile ja pane vastused kirja:

                + Kes on valmis mind aitama?

                + Kust leida teadmisi, et oma takistustega tegeleda?(raamatud, artiklid, neti aadressid, blogid jne)

Nüüd otsusta, et veedad iga päev vähemalt kolm tundi, et lugeda see materjal läbi, mida leidsid ja juba järgmiseks nädalaks on sinu mõjuulatusring kasvanud.

Järgmisel nädalal juba uued näpunäiteid!

Kust ma neid võtan? Raamatutest ja omaenda kogemustest. Olen ka ise olnud töötu, kaua tööd otsinud ja palju eitavaid vastuseid saanud.

Autor: Lemmi Kann, Enesejuhtimise blogi - Silva Laius

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700