13. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luban olla järgmisel aastal parem meeskonnaliige! Ee… aga kuidas?

Tahan olla järgmisel aastal parem meeskonnaliige, nii kodus, sõprade seas, kui tööl. Ainult, et … eee, mis ma siis tegema pean?

Kasutan oma koolitustel ja coachingutel töövahendit nimega edasiside. Ning kui päriselt tahad olla järgmisel aastal parem meeskonnaliige, inimene, kellega teised tahavad meelsasti ja tulemuslikult koos töötada, siis on just praegu õige aeg teha edasisidet.

Edasiside tähendab teistelt soovituste kogumist ning seejärel enda jaoks valiku tegemist ja otsustamist ning ka teistele oma valikust teada andmist. See on lihtne, mänguline ning samas tulemuslik. Edasiside tegevuste kaupa:

1. Kirjuta üles inimesed, kelle arvamus on sinu jaoks oluline. Töökaaslased, pereliikmed – mitte üle 10 inimese, aga et soovituste valik oleks pigem lai, kui kitsas, siis ka mitte alla 3-4 inimese.

2. Saada neile meil või küsi näost näkku: „Tahan järgmisel aastal olla parem meeskonnaliige, mida sina soovitaksid mul hakata tegema või mille tegemise lõpetada?“

3. Kirjuta vastuseks (või ütle näost näkku): „Tänan“.

4. Kogu soovitused kokku ja kirjuta üles.

5. Vali välja üks või kaks asja, millega hakkad tegelema. Lähtu valikut tehes kombinatsioonina mitmest asjast: mõjust (kuidas see tõstab sinu meeskonnatöö kvaliteeti), pingutusest (kui palju sa pead vaeva nägema – soovitus on alustada pigem lihtsamatest), ent ka sisetundest (kui hea ja õige ja „oma“ valitud tegevus tundub).

6. Mõtle läbi ja kirjuta üles: tegevus, mis ajani harjutad (soovitus – ära luba „igavikuni“, see on meie ajule liiga keeruline mõista, minu klientide kogemuse järgi on 3-4 kuud olnud hea ajavahemik) ning kes sind saab toetada.

7. Anna avalikult lubadus. Teata oma inimestele, kelle käest soovitusi küsisid, mida kavatsed uuel aastal tegema hakata ja palu vajadusel toetust.

8. Käes on 1. jaanuar – Hakka pihta!

9. Hoia oma inimesed oma tegemistega kursis, saates neile nt korra kuus meili sisuga: Kuidas mul läheb.

10. Küsi aeg-ajalt, nt korra kuus tagasisidet: „kuidas mul selle tegevusega läheb?“ (võib panna samasse meili „Kuidas mul läheb“ meiliga.

Lihtne ja selge. Ikka üks asi korraga. Ja läbi edasiside arenemine on mänguline ning lõbus ja ilma põhjalikust tagasisidest tuleneva süükoormata. Proovi järgi!

Autor: Urve Vilk, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700