7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas rumalatele küsimustele peab vastama?

Hea esineja vastab korrektselt talle esitatud küsimustele, isegi kui küsimus näib talle rumal või elementaarne.

Peale selleaastaseid riigikogu valimisi oli Õhtulehes üsna humoorikas lugu "Mullikesed valitsuse istungil...", kus endised valitsuses töötanud inimesed meenutasid naljakaid juhtumeid.

Esinemisega seoses torkas sealt silma järgmine lugu: "Riigimehe tähtsamaid omadusi on pidada hästi kõnet. Mait Klaassen mäletab detailselt oma esimest kõnet haridusministrina. Saal on õpetajaid täis ja Klaassen räägib oma parema äranägemise järgi pika targa jutu maha. Kui ta lõpetab, kostab esimesest reast küsimus:

"Vabandage, härra Klaassen, kas see vastab tõele, et te olete loomaarst?"

"Aga mis teil viga on?" uuris Klaassen süütus meeles vastu. Rohkem küsimusi ega kommentaare ei tulnud."

See meenutab mulle Murphy seadustes olevat Sparki reeglit projektijuhtidele: „Kui mõni alluv küsib teilt midagi asjasse puutuvat, vaadake talle otsa, nagu ta oleks aru kaotanud. Kui ta pilgu maha lööb, küsige temalt sedasama teiste sõnadega.“

Mida sinul tervest sellest loost õppida on?

Hea esinejana pea meeles, et sinu ülesandeks on korrektselt kõikidele küsimustele vastata. Kuivõrd küsimuste esitamine on paljudele kuulajatele üsna raske tegevus, kardetakse esitada "rumalaid" või "elementaarseid" küsimusi, siis pead üsna tihti neid selle tegevuse juures julgustama. Ükskõik kui elementaarne või rumal see küsimus sinu meelest ka ei oleks, ei tohi seda kuulajatele välja näidata.

Paraku tehakse seda tavaliselt sellegipoolest kas näoilme, kehakeele või kummaliste kommentaaride saatel ja hiljem ollakse imestunud, kui publik esineja vastu pöördub. Kohe meenub mulle nii mõnedki korrad kuuldud esineja "julgustav" kommentaar, millega on proovitud kuulajaid küsimusi esitama saada. See kõlab "Ärge kartke, ei ole lolle vastuseid, on ainult lollid küsimused. On teil küsimusi?" Arva ära, kui mitu inimest publikust sellise sissejuhatuse peale küsimust esitada julgeb.

Koduse ülesandena mõtle välja viis kõige tavapärasemat küsimustest viilimise varianti, mida Sa alatasa kuulnud oled. Ja edaspidi proovi ise neid vältida.

Autor: Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700