19. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Slängi kasutamise mahlakas õppetund

Slängi kasutamine ametlikus esinemises võib sinu jaoks tekitada olukorra, kus omaenda lendulastud bumerang tabab sind kuklasse hetkel, kui seda kõige väem ootad.

2004. aasta alguses üritas pudelivett tootev ettevõte Dasani (üks Coca Cola tütarfirma) Suurbritannia turule siseneda. Nad olid väga hoolikalt valinud välja kaks sloganit, mis kõlasid "Bottled spunk" ja "Can`t live without spunk". Tavalises inglise keeles tähendab sõna spunk "vaprus", "südikus" või "särtsakus". Paraku aga iseloomustatakse seda kampaaniat siiani sõnadega "fiasko" ja "PR-katastroof". Kas julged arvata, miks?

Nimelt ei olnud Dasani turundajad tähele pannud, et sõna spunk omab muuhulgas Suurbritannia slängis halvustavat tähendust sõnale "sperma". Kui nüüd kampaania algas, ei saanud enamik inimesi päris hästi aru, mida täpselt ja millistel põhjustel neile pakutakse. See oli esimene nael Dasani kirstu, mille tulemusena nad juba 2004. aasta keskpaigaks selle turu vallutamisest loobusid.

Nii nagu selles loos, pead ka sina meeles pidama seda, et esinemise ajal on slängi kasutamine üsna õrnal jääl käimine. Väljend, mis sinu seltskonnas võib palju öelda, ei pruugi kuulajate jaoks mitte midagi tähendada. Liiatigi ei peeta ametlikus esinemises slängi kasutamist eriti heaks tooniks. Ja kui sa lubad endale keelekasutust, millest kuulajad aru ei saa (olgu siis slängi, võõrsõnu või erialakeelt kasutades), siis on see sama hea, kui ise reipalt auku kaevates hiljem imestada, et sinna kaelastsaati sisse oled kukkunud.

Muidugi tuleb ette ka olukordi, kus slängi kasutamine on täiesti õigustatud (nt. noore kuulajaskonna ees), aga sellisel juhul pead alati olema veendunud, et sinust aru saadakse. Rääkimata sellest, et see peab ka sinu isikupäraga kokku sobima. Ilmselgelt oleks väga kummaline, kui ca 50-aastane tõsine meesterahvas alustaks oma kõnet lausega "Jou-jou-jou, vassappp duudid, kuidas kube kärab?"

Sinu ülesanne on piisavalt tark olles teha vahet, millal ja millist keelekasutust endale lubada võid. Mida arusaadavamas ja selgemas keeles sa räägid, seda suurem on tõenäosus, et kuulajad sinu jutust ühtemoodi aru saavad.

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700