30. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas puhkus õnnestub?

Õnneks on aeg, mil puhkuse võtmine justkui pühaduse teotus, läbi saamas. Sekretar.ee blogija Sirje Tammiste jagab soovitusi, mida enne puhkust ära teha, et peesitamine rõõmu valmistaks ja töömõtted ei segaks.

Minul on puhkuseni paar nädalat, kuid mõtted juba ootamas kohustustevaba aega.

Puhkusega seoses on mitmeid kiusatusi, mille seljatamine on puhkuse õnnestumiseks ülioluline.

Puhkuse planeerimine – kuna kuhu ja kellega lähed ja mida teed, kuivõrd peaks ikka see väga läbi mõeldud olema? Mõtlen, et see aeg peaks olema küll selline, kus veidigi oma sisemist mina kuulata ja vaadata, mida pakub ilm. Talvises töötempos oleme endale küllalt kohustusi võtnud, püüdnud olla ikka paremad kui varem. Puhates peaks olema vastupidiselt – just nii nagu ise tunned. Kindel koht peaks olema süümepiinadeta magamisel ja mõnusatel hommikurituaalidel. Et saaksid ärgata omas rütmis ja lasta vaimul rahuneda. Tee seda, mis Sind rõõmustab ja ole seal, kus end hästi tunned! Kindlasti peaks puhkuse aega mahtuma kohtumised inimestega, keda muidu harva näed, kuid keda südames kannad. Need on armsad  olemise hetked, mil saad tõepoolest olla see, kes hinges oled. Koos inimestega, kellel on voli Sinu hingemaailmaga kohtuda. Puhkuse ajaks võiks olla mõned ideed, mida tahaksid ette võtta, kuid mööndusega – kui ikka viitsid.

Puhkus ja pere – kui oled pereinimene, siis on see tõepoolest aeg, kus saad olla koos oma kõige lähedasematega. Võtta koos midagi sellist ette, mida igapäevaselt pole märganud teha. Paljud vanemad on  kogenud, et lõkke ääres juttu ajades saad oma lastest palju enam teada kui koduköögi laua taga. Puhkus on imeline võimalus saada lähedasemaks oma perega. Koguda ühiseid emotsioone ja mälestusi. Kuid … Pole kindlasti patt võtta aega ka endaga olemiseks.

Puhkus on aeg iseendale – inimene vajab võimalust vaadata endasse, mitte suhelda, lihtsalt olla, nagu endal hea. Noored emad on ikka kimbatuses – kuidas ma nüüd, puhkuse ajal, jätan siis lapsed kellegi teise hooleks. Ka noore ema energia vajab taastamist, seda tuleb teha süümepiinadeta. Laps on siis rõõmus, kui ema on rõõmus. Puhkusesse võiks mahtuda mõned kosutavad ettevõtmised, mis endale head – kindlasti on paljudel valmis vaadatud hea raamat. Kuid nimekirja paarikümnest raamatust ei maksa küll teha – siis on see juba justkui kohustus.

Puhkus ja kodused tööd – aastaga on kindlasti kogunenud terve hulk koduseid töid, mis kõik saavad puhkuse ajal tehtud. Kindlasti on vaja vahel ette võtta remont, teha suurpuhastust, aias/suvekodus suuremaid töid. Kui muidu ei saa, aitab mõtteviisi muutmine. Mõeldes "ma tahan", mitte „ma pean“, on tööl teine minek. Ja usaldada võiks ikka enesetunnet – kui ikka tõesti ei suuda end sundida, las siis olla. Proovi teha siis, kui tuju tuleb – kõik laabub hoopis kiiremini. Ning ka enesetunne on mõnusam.

Puhkus ja meilboks – töömeilidele seadistame viisaka kirja ja meie äripartnerid austavad meie puhkust. Enamasti on ikka kolleege, kes teatud küsimused sinu puhkuse ajal ära lahendavad. Kui aga tõesti on vaja töökirju lugeda – võta selleks kas kindel aeg päevast või päev nädalast. Ja teavita sellest ka neid, kellega koos olete ühist tööd tegemas.

Puhkus peaks täitma meid uue energiaga, et taas aasta vastu pidada. Kuidas see õnnestub, sõltub päris palju sellest, kuidas ise oma plaane sead. Selleks on vaja oskust puhata.

Juhe seinast välja ja lasta tööasjadel olla – on väljakutse kontrollifriigile.  Väärt väljakutse …

Autor: Rivo Sarapik, Sirje Tammiste

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700