12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 ajajuhtimise nippi kõne pidajale

Kes meist ei oleks käinud esinemisel, kus kõne pidaja muudkui räägib ja räägib ja mitte keegi ei tea, millal ta küll lõpetada võiks.

Selline olukord viitab halvale ettevalmistusele ja kõne planeerimata jätmine on omakorda läbikukkumise planeerimine. Pea meeles, et hea ajajuhtimine esinemisel suurendab sinu edu tõenäosust mitu korda. Seetõttu toon täna välja 7 ajajuhtimise nippi kõne pidajale.

1. Tee endale korralik kõne kava, mille käigus mõtle välja, millest ja kui kaua sa räägid. Pane see paberile ka ajakavana kirja. Sellisel moel mõtled sa terve esinemise käigu enda peas läbi ja loomulikult on see hiljem sinu jaoks ka n-ö "rada, mida mööda käia".

2. Ära planeeri tervet oma esinemise aega täis. Jäta omale vähemalt ca 10-15% ajavaru juhuks, kui mõne punktiga peaks kauem aega minema. Minu pikaajalised kogemused näitavad, et selline ajavaru kulub kuulajate küsimuste ja inimestele omase lobisemishimu tõttu üsna tihti marjaks ära.

3. Määra ära prioriteedid ja räägi ainult sellest, mis on oluline. Aja kunstlikul täis rääkimisel ei ole erilist mõtet, sest kuulajad saavad sellest aru ja see hakkab neid tüütama. Võta endale kaks kõige tähtsamat prioriteeti, mille kohta materjali ette valmistad. Need on: a) Kuulajad peavad seda kindlasti just täna kuulma b) Hea kui täna kuuleksid, aga kui ajahätta jään, siis jätan rääkimata. Kõik, mis neist kahest üle jääb, on ebaoluline ja ei vaja sinu tähelepanu.

4. Ole valmis midagi välja jätma ja mõtle juba ettevalmistuse käigus läbi need punktid, mille südamerahuga ajahätta sattudes rääkimata jätad. Siin tuleb appi eelmises punktis räägitu. Kui juba esinemise käigus näed, et ajaga hakkab kitsaks kätte minema, siis tead ka, milliseid näiteid või lugusid sa rääkima ei hakkagi. Usu mind, enamasti ei saa publik arugi, et sa midagi välja jätsid.

5. Pane valmis lisamaterjal, mida saad kasutada siis, kui aega peaks liiga palju üle jääma. Tavaliselt juhtub see vähemkogenud esinejatega, kes on esinemise aega valesti planeerinud ja 30. minuti peale planeeritud jutu räägivad ära 15-ga. Sellisteks puhkudeks oledki omale teise prioriteetsusastmega lisamaterjali valmis pannud. Kasutad ainult siis kui ajahätta jääd, muidu jätad varuks.

6. Hangi endale kell. Ära jää lootma selle peale, et esinemisruumis see kusagil nähtaval kohal on. Mina ise kasutan juba aastaid oma arvutisse paigaldatud programmi Digital Desktop Clock, mis diskreetselt ka PowerPointi näidates ekraani all nurgas nii mulle kui kuulajatele aega näitab. Seda kasutades ei pea ma käekella või mobiili pealt aega vaatama (kuulajatele see ei meeldiks) ning sedasama ei pea ka kuulajad tegema (esinejat ajab see närvi kuna ta arvab, et kuulajatel on igav).

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700