Autor: Janek Tuttar, avaliku esinemise blogi • 2. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

12 nippi, kuidas särada ootamatult kõne pidades

Ootamatu kõne pidamine on asi, mille tegemist enamik inimestest kardab veelgi rohkem kui tavalisel moel esinemist. Järgnevalt 12 hästi toimivat nõuannet neile, kes on sunnitud ootamatu kõne pidama näiteks sünnipäeval või koosolekul.

Mõned võimalikud improkõne tegemise põhjused:

• Tegelik esineja hilineb märkimisväärselt või pead sina tema asemel ootamatult esinema.

• Koosolekul palutakse sul ootamatult anda toimuvast pikem ülevaade.

• Oled sunnitud (või otsutad ise) mõnel muul arutelul (nt lapsevanemate koosolek) sõna võtta.

• Pidukõne mõnel sünnipäeval või muul sarnasel üritusel (nt kolleegi sünnipäev).

• Ootamatu intervjuu.

Pane küll tähele, et mida osavam kõnemees sa oled, seda rohkem vaatavad ülejäänud inimesed sinu suunas, sest nad kõik soovivad sellest ise ära viilida. Nii moositaksegi sind lausega “Siiri, me ju teame, et sul tuleb see nii kenasti välja…”

Järgnevalt 12 nippi, kuidas tulevikus improkõnet tehes särada:

1. Harjuta improkõne tegemist. Üks võimalus on oma sõpradega mängida seda mängu, mille juhised leiad selle loo lõpus.

2. Trügi lavale ja esine igal võimalikul ja võimatul juhul. Mida rohkem kogemust sa saad, seda enam oskad sa ootamatutes olukordades toime tulla. Ühtlasi õpid sa seda, kuidas veidrate küsimuste või ninatarkadega hakkama saada.

3. Usu, et sa suudad seda teha. Kui sa keskendud ainult mõttele  “Äkki ma ebaõnnestun?”, siis keskendud valele asjale. Sina ei ole sellele hetkel kõige tähtsam. Kõige tähtsamad on sinu kuulajad. Kui sina iseendasse ei usu, siis miks peaks kuulaja seda tegema? Kuulajad on enamasti sinu liitlased ja seda tasub endale ikka ja jälle meelde tuletada.

4. Võid mainida, et see on ettevalmistamata kõne. Enamasti ei ole vabandamisega alustamisega hea mõte, aga kui tegu on olukorraga, kus kuulajad niikuinii probleemist teadlikud on, siis tasub seda mainida. Tee seda lühidalt ja professionaalselt ning väldi mõttetut vabandamist. Põhjenda lühidalt, miks see ettevalmistamata on ja asu asja kallale.

5. Ära unusta huumorit. Näiteks: kui mainid, et tegu on ettevalmistamata kõnega, siis heida olukorra üle nalja. Juba täna tasuks sellisteks puhkudeks lugu või paar enda jaoks valmis panna.

6. Mõtle välja mõned universaalsed avangud või lood, mida tulevikus kasutada. Looga alustamine on alati hea mõte, eriti veel kui tegu on isikliku looga. Näiteks saad alustada looga sellest, kuidas sa kunagi sarnasel moel ootamatult esinema pidid ja mis seal kogemata kombel valesti läks.

Mõnikord võib juhtuda ka, et pead nii ootamatult esinema, et sa ei suuda paugu pealt luua seost räägitava loo ja esinemise teema vahel. Sellisel puhul saadki peale sissejuhatava loo kõnelemist teha ülemineku nii, et viskad enda kulul nalja. Näiteks võid öelda “Nii mõnigi teist võiks nüüd küsida, et kuidas see lugu minu esinemisega seotud on. Ega tegelikult ei olegi… Ma lihtsalt pidin nii järsku esinema hakkama, et see lugu oli esimene asi, mis mulle meelde tuli. Kui nüüd aga asjast rääkida, siis…” (ja asud asja kallale).

7. Juhul, kui ummikusse peaksid sattuma, siis teeskle, et tegu on mõtestatud pausiga. Võta rahulikult aeg maha ja proovi selle pausi ajal vältida asjatut mõmisemist – enamik inimesi ei saa sel hetkel arugi, et sul midagi viga on. Meenuta lugu rebasest, kes koerte hulka sattus.

8. Kohanda teemat ja tee see enda omaks. Aeg-ajalt on see ainuvõimalik lahendus. Näiteks: kui teema on nii võõras, et sellest midagi eriti rääkida ei oska, siis kohandadki seda veidi ja muudad asja fookust ning räägid selle nurga alt, mida sa rohkem valdad.

9. “Make a point, tell a story“, ehk maakeeli: too välja oma jutu iva ja räägi selle kinnituseks ilmestav lugu. Veelkord – isiklikud lood loevad kuulajatele kordades rohkem kui ebamäärased näited. Ootamatul kombel esinema sattudes on lood veelgi enam tänuväärseks abimaterjaliks.

10. Leia oma kõnes vastused viiele küsimusele: Kes? Mida (või millest)? Millal? Kus? ja Miks? Näiteks: kui pead rääkima sellest, et ka sina kardad avalikult esineda, siis vastadki oma kõnes küsimustele: 1. Kes sa oled 2. Mida sa selle taltsutamiseks teinud oled ja mida teised sellest õppida võiksid 3. Millal sa selle tõttu õnnestunud (või ebaõnnestunud) oled ( ja siiajuurde väike lugu) 4. Kus võiks ühte või teist sinu pakutavat nippi kasutada 5. Miks see kõik üleüldse tähtis on?

11. Tee oma esinemisest küsimuste ja vastuste voor. Nii annavad kuulajate küsimused sulle vihjeid selle kohta, mida sa rääkima peaksid. Pea meeles, et siinkohal pead sa kuulajaid julgustama, sest võib vabalt juhtuda, et nad ei tihka küsimusi esitada. Kui küsimusi ei tule, siis kasuta mõnda muud nippi, millest ülal juttu.

12. Ära end lobisema unusta. Sellisel juhul võib juhtuda, et venitad oma jutu lohisevaks ja igavaks ning seetõttu kaotavad kuulajad huvi.

Improkõne tegemist arendav mäng, mida võiksid oma sõpradega teha

Üsna tavaline on, et suurema või väiksema seltskonna koosviibimistel mängitakse erinevaid mänge. See, mida mina soovitan, sobib sisuliselt ükskõik millise suurusega seltskonna puhul.

Reeglid:

1. Algajatele: Iga osaleja kirjutab paberi peale lühidalt selle teema, millest ta on võimeline ilma igasuguse ettevalmistuseta minut või paar rääkima.

Edasijõudnutele: Iga osaleja kirjutab paberi peale täiesti suvalise teema, mis talle pähe tuleb.

2. Korjate kokku kõik kirjutatud teemad.

3. Nüüd kordamööda võtate sellest pakist ühe teema ja ilma ettevalmistuseta räägite sellest minut kuni kaks. Juhul, kui tõmbad välja enda kirjutatud teema, siis paned selle pakki tagasi ja võtad uue.

Kui üks osaleja on lõpetanud, siis järgmine osaleja võtab pakist uue teema ja alustab omakorda.

4. Ülejäänud kuulajad võiksid kõnepidaja jutu ajal end talitseda ja mitte vahele segada.

5. Tagasiside andmine teemade vahel on soovitatav, eriti just selle inimese poolt, kes teema tegelik autor on.

Mida see mäng sulle improkõne mõttes annab?

Esiteks harjud sa sõna võtma teemadel, millest sa esmapilgul mitte midagi ei tea.

Teiseks: sa saad mitmekülgset kogemust selles osas, kuidas teemat endale sobivaks kohandada. Näiteks: kui tõmbad teema, mille pealkiri on “Minu reis Hispaaniasse”, aga sa ei ole kunagi Hispaanias käinud, siis arendadki sellest käigu pealt kõne teemal “Mida ma oma tulevasel Hispaania reisil korda saadan”.

Kolmandaks: sa saad teistelt tagasisidet selle kohta, kuidas läks ja üsna pea avastad, et tegelikult oled sa selles oluliselt parem kui sa arvasid end olevat.

Neljandaks: mida rohkem sa seda mängu teed, seda mugavamalt sa end erinevates esinemise olukordades tunned. Kogemusest ju õpid, eks?

Kokkuvõtteks

Improkõne võib olla hirmutav, aga see ei ole midagi ületamatut. Rohkem on asi ikkagi sinu peas kinni ja sellega seoses annab juba praegu nii mõndagi ette võtta.

Vaata minu poolt toodud nipid rahulikult läbi ja mõtle, millistes olukordades ühte või teist kasutada saad. Ja järgmisena: trügi lavale. Esimesena. Mida rohkem sa esined, seda paremaks sa saad.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700