31. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Barbra Streisand ja 27 aastat esinemishirmu 

Barbra Streisand on kuulus lauljatar, näitleja, produtsent ja filmirežissöör. Müünud miljoneid plaate, võitnud 2 Oscarit ja 8 Grammy auhinda. Pole paha, eks?

Nimelt, Barbra Streisand kardab kohutavalt esinemist. Selle põhjustas üks 1967. aasta kontsert, kus ta laulusõnad ära unustas ja mitte midagi olukorra lahendamiseks välja ei suutnud mõelda. Halva kogemuse tõttu ei andnud ta vahepeal lausa 27 aastat ühtki avalikku kontserti.

 

Lisaks on ta veel ühes intervjuus öelnud, et ükskõik kui suur see publiku hulk ka ei oleks, suudab ta ikka pimedast ruumist leida inimese, kes ei aplodeeri ja kelle kohta tal jääb mulje, et "ta vaatab mind vaenulikult". Rääkimata muretsemisest selle pärast, kas tema tegevus laval ka kellelegi üldse korda läheb. Tuleb üsna tuttav ette, eks?

 

 

Mida sinul sellest õppida on?

 

Toon siinkohal välja kolm peamist asja.

Mida hoolikamalt sa ette valmistud, seda vähem on võimalusi, et midagi kehvasti võiks minna. AGA - korraliku ettevalmistuse juurde käib ka Plaan B (ja C ja D jne) loomine. Mängi enda peas läbi mäng, mis algab küsimusega "Mida ma teen siis kui..." ja pane neile võimalikele probleemidele lahendused varakult valmis. Plaan B ongi sul valmis pandud sellisteks juhtudeks, kui midagi valesti peaks minema - olgu siis "tühja pea sündroom" või tehnikaprobleemid. Mida kaugemale sa mõelda suudad, seda parem.

 "Kes otsib, see leiab". On üsna tõenäoline, et sa ei suuda kõikidele kuulajatele meeldida. See ei tohiks ka sinu eesmärk olla - inimesed, kes tahavad kõikidele meeldida, ei meeldi kokkuvõttes mitte kellelegi. Seega, kui leiad publiku hulgast "vaenulikult" vaatava näo, siis jäta ta rahule. Muidu käitud sa nagu sääsed praegusel kenal suveööl - lendavad kõik valguse peale kohale ja paljud neist saavad seetõttu ka surma.

Sa pead iseendasse uskuma. Kõlab küll klišeelikult, aga selles kontekstis siiski täiesti asjakohasena - kui sina iseendasse ei usu, siis miks peaksid teised seda tegema?

 

Vaata ka seda videot, kus Barbra Streisand räägib natuke oma lavahirmust lähemalt. Meid huvitav lõik kestab vahemikus 2min01sek - 3min50sek

 

Teise video leiad siit. Selles klipis räägib ta Oprah`ga samal teemal.

 

 

Autor: Urve Vilk, Avaliku esinemise blogi - Janek Tuttar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700